Teherbeesés

Rögtön teherbe eshetek, ha abbahagyom a fogamzásgátlót?

Ha elérkezik az idő, amikor úgy érzed, szeretnél babát vállalni, bizonyára elgondolkodsz azon, mennyi ideig tarthat, amíg sikerül teherbe esned.
2020. December 09.
Rögtön teherbe eshetek, ha abbahagyom a fogamzásgátlót? (Fotó: Getty Images)

Ez nem csak attól függ, mikor hagyod abba a fogamzásgátló szedését, hanem egyéb tényezőktől is, többek között például az életkorod, az általános egészségi állapotod.

Hogy működik a fogamzásgátló tabletta?

A fogamzásgátló tabletták több célt szolgálnak, többek között a következőket:

 • az állandó hormonszint fenntartását
 • a peteérés okozta ösztrogéncsúcs megállítását
 • a hüvelyváladék megvastagodását, így a spermium nem tud eljutni a petesejtig

A terhesség megelőzése mellett a fogamzásgátló hatására csökken a vérzés és a görcsök a menstruációs ciklus során, illetve a petefészekciszták kockázata is csökken.

Amikor teherbe szeretnél esni, és ezért abbahagyod a fogamzásgátló szedését, felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig tart, mire helyreáll a menstruációs ciklus. A nők általában nem esnek teherbe rögtön a tabletta elhagyása után, csak miután a menstruációs ciklus helyreállt.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szerint a menstruáció legfeljebb három hónapig lehet szabálytalan, miután valaki abbahagyja a fogamzásgátló szedését.

Az orvosok elvonásos vérzésnek nevezik azt az első menstruációt a tabletta elhagyása után, amikor a vérzési minta eltér a tabletta szedésének ideje alatt tapasztalt vérzéstől. A következő menstruációs időszakot szokták természetes ciklusnak nevezni, ez az, amely már inkább hasonlít a tipikus menstruációs ciklusodra.

Mit mondanak a kutatások?

Az orálisan szedhető fogamzásgátlók rövid távú, 2-6 hónapos kését eredményezhetnek a terherbeesés kapcsán, a tabletta abbahagyása után, szemben az egyéb fogamzásgátlók alkalmazásával – derült ki egy 2013-ban készült, a Human Reproduction című folyóiratban publikált tanulmányból. A vizsgálatban 3727, 18-40 év közötti nő vett részt, akiknek 12 hónapon keresztül, havonta kellett kitölteniük egy kérdőívet arról, hogy teherbe estek-e.

A kutatók megállapították azt is, hogy akik hosszabb ideig szedtek fogamzásgátlót, nagyobb eséllyel estek teherbe, mint akik rövid ideig szedték, és a hosszú távú alkalmazásnak sem volt negatív hatása a teherbeesés valószínűségére. Illetve azt is kimutatták, hogy akik 21 éves koruk előtt kezdtek fogamzásgátlót szedni, kevésbé valószínű, hogy teherbe estek, mint azok, akik 21 éves koruk után kezdték el szedni a tablettát.

A kutatók elmélete szerint a fiatalabb nők esetében gyakrabban fordulhat elő szabálytalan menstruációs ciklus, mint azoknál, akik később kezdenek fogamzásgátlót szedni.

Egy régebbi tanulmány, melyet az Obstetrics & Gynecology folyóiratban publikáltak 2009-ben, azt állapította meg, hogy az orális fogamzásgátlók korábbi szedése nincs hatással rövid távon vagy egyéves időtartam alatt a fogantatásra a teherbeesés megkísérlése után.

Mire érdemes odafigyelni a tabletta elhagyása után?

Például azokra a tényezőkre, amelyek hatással lehetnek a teherbeesésre a fogamzásgátló tabletta elhagyása után. Ilyenek lehetnek:

 • Az általános egészségi állapot: Olyan tényezők, mint a pajzsmirigy rendellenességei vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS), befolyásolhatják a fogamzás esélyét, akár az elhízás, illetve ha egy nő túl vékony.
 • A reproduktív egészség: nagyobb nehézségeket okozhat a teherbeesésnél, ha korábban volt a kórtörténetben kismedencei fertőzés, elzáródott petevezeték vagy endometriózis.
 • A férfi reproduktív egészsége: az alacsony spermiumszám befolyásolhatja a teherbeesés esélyét.
 • Milyen gyakori a szexuális aktivitás: amikor egy pár próbálkozik, a rendszeres szex általában azt jelenti, hogy 2-3 naponta sor kerül az együttlétre, a ritkább szex ugyanis megnehezítheti a teherbeesést.
 • Az életkor: 35 éves kor után csökken a teherbeesés esélye is. Az NHS szerint a 19-26 éves nők 92%-a, míg becslések alapján a 35-39 éves nők 82%-a esik teherbe 1 éven belül.

Ha a baba nem fogan meg 1 éven belül, érdemes szakorvoshoz fordulni további kivizsgálás céljából.

A tabletta elhagyása után gondoskodni kell arról is, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban legyél. További lépések, amelyeket megtehetsz:

 • prenatális vitaminok vagy folsav-kiegészítő szedése
 • a dohányzásról való leszokás
 • tartózkodás az alkoholfogyasztástól
 • a stressz minimalizálása

Míg a tabletta elhagyása ideiglenes meghosszabbíthatja a fogamzásig tartó időt, addig néhány nő szinte azonnal teherbe esik, miután abbahagyja a szedését.

Forrás: medicalnewstoday.com