Teherbeesés

Új, nem hormonális fogamzásgátló eszközt fejlesztettek ki a tudósok

Bár rendelkezésre állnak hormonmentes fogamzásgátló lehetőségek, sok közülük nem eléghatékony. Kutatók kifejlesztettek egy olyan nem hormonális gélt, amely 98%-ban megakadályozza, hogy a spermiumok a méhbe jussanak.
2022. December 13.
Nő ágyon ülve terhességi tesztet tart a kezében
Kép: Getty Images

Becslések szerint világszerte összesen 225 millió nő használ hormonális fogamzásgátlót.

A stockholmi KTH Royal Institute of Technology kutatói most egy olyan nem hormonális gélt fejlesztett ki, amely megerősíti a méhnyak nyálkahártya gátját, és segít megelőzni a terhességet.

Dr. Thomas Crouzier, a stockholmi KTH Royal Institute of Technology glikotudományi részlegének biopolimerekkel foglalkozó kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint a nők ma azt szeretnék, ha fogamzásgátlóik nem tartalmaznának hormonokat. “Nagyrészt azért, mert félnek a mellékhatásoktól, illetve mert különösen mentális mellékhatásokat tapasztalnak” – mondta a Medical News Todaynek. „Egyetértés van abban, hogy több nem hormonális lehetőségre van szükség, és ideális esetben olyan fogamzásgátló módszerekre, amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint a hormonális fogamzásgátlók, de nincsenek mellékhatásaik.”

A nem hormonális gél alkalmazásakor megerősíti a méhnyak nyálkahártya gátját, két molekula felhasználásával. Az egyik a kitozán, ami kölcsönhatásba lép a méhnyakcsatornában lévő nyálkagéllel, és lezárja a gél pórusait, így lehetetlenné teszi, hogy a spermiumok behatoljanak.

Egyelőre a hormonális gélt nőstény juhokon (jerke) tesztelték. A gél átlagosan 98%-kal csökkentette a méhbe jutó spermiumok számát a géllel nem kezelt állatokhoz képest.

Forrás: medicalnewstoday.com