Teherbeesés

8 tény, amiről tudnod kell, ha spirállal védekezel

Sokan azért szeretik, mert egyszerűvé teszi az életet, többé nem kell azon aggódni, hogy bevettük-e a fogamzásgátló tablettát, vagy, hogy egyben maradjon az óvszer.
2022. December 05.
Orvos spirált tart a kezében
Kép: Getty Images

De vajon ez a kis eszköz hatással van a szexuális életre más módon is? Íme, amit a spirállal való szexről tudni kell.

1. Valószínűleg nem befolyásolja a szexuális vágyat

„Kétféle spirál létezik: nem hormonális és hormonális, és egyiknek sincs hatása a szexuális vágyra” – mondja Dr. Jaime Knopman. „Szex közben egyáltalán nem szabad éreznie a spirált.”

„Mivel a spirál a méh üregében van elhelyezve, nem látható vagy érezhető, így nem lehet negatív hatással a szexuális életére.”

2. A hormonális spirál befolyásolhatja a ciklusodat – jó értelemben

Dr. Alyssa Dweck nőgyógyász szerint azok a nők, akiknek a menstruációjuk erős volt, a hormonális spirálokban lévő progesztinnek köszönhetően könnyebben menstruálnak spirál felhelyezése után.

A hormonális spirálok csökkentik a vérzést és a görcsöket, sőt, akár teljesen meg is szüntethetik.

3. Spontánabb szex

„A szex sokkal spontánabb lehet, ha nem kell a védekezés miatt aggódni – mondja Jess O’Reilly, Ph.D., szexológus. Itt inkább a tablettára gondoljunk, ismeretlennel egy éjszakás kalandnál mindenképp használjunk óvszert spirál ide vagy oda.

4. A partner érezheti a spirált

Dweck szerint ez nem valószínű. Ha a spirál megfelelően van felhelyezve, akkor nem érezhető.

5. Előfordulhat, hogy szex utáni vérzést észlelsz

Néhány nőnél előfordulhat vérzés szex közben spirállal – különösen hormonális spirállal -, bár nem gyakori. „A hormonális spirálok elvékonyítják a méhnyálkahártyát, a méh belsejét, amely minden hónapban a menstruációval elválik” – mondja Dr. Sara Twogood, a kaliforniai Keck School of Medicine klinikai szülészet és nőgyógyászat adjunktusa. “Ha nagyon vékony, előfordulhat, hogy a szex során egy kicsi leválik, ami vérzést okozhat.”

6. Nagy valószínűséggel nem eshetsz teherbe

A Planned Parenthood szerint mind a hormonális, mind a nem hormonális spirálok több mint 99 százalékban hatékonyak a terhesség megelőzésében.

7. Nincs olyan pozíció, ami tiltott

Minden test más és más, de ha a spirál a megfelelő pozícióban van a méhben, egyáltalán nem szabad érezni szex közben, semmilyen pozícióban.

8. A keményebb szex sem fogja elmozdítani

Nem lehetetlen, hogy a spirál kicsússzon, de ez meglehetősen ritka, az első évben ez nagyjából 5 százalék. De a szex nem növeli vagy csökkenti ennek kockázatot.

Forrás: womenshealthmag.com