Teherbeesés

Teherbe lehet esni rendszertelen ciklussal?

Ha szabálytalan a menstruáció, akkor kiszámíthatatlanná is válhat az ovuláció pontos időpontja. De nem emiatt nehezedhet meg a gyerekvállalás.
2022. November 25.
Nő terhességi tesztet néz
Kép: Getty Images

Rendszertelen vagy szabálytalan menstruációs ciklus alatt azt értjük, amikor 45 napnál hosszabb vagy 21 napnál rövidebb idő telik el a két menstruáció között és/vagy a vérzés mennyisége (túl sok, túl kevés) is szokatlan.

A menstruációs ciklus alkalmanként bárkinél lehet szabálytalan, amit leggyakrabban a stressz, utazás vagy a túlzott testmozgás okozhat.

A tartósan szabálytalan ciklusok gyakrabban olyan tényezőkre vezethetők vissza, mint például étkezési zavar, fogyás vagy súlygyarapodás, túl magas vagy túl alacsony pajzsmirigyhormon-szint, vagy a hormonális egyensúly felborulása.  A krónikusan rendszertelen menstruáció leggyakoribb oka a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Az kimaradozó vagy szabálytalan menstruáció a petefészek károsodott működésének jele is lehet.

A jó hír, hogy a rendszertelen menstruációs ciklusok nem mindig befolyásolják a termékenységet. Valójában rengeteg szabálytalan menstruációs ciklusú nő esik teherbe. De az is igaz, hogy attól függően mi áll a rendszertelen ciklusok háttéreben, megnehezítheti a teherbeesést a szabálytalan menstruáció. Az a legkevesebb, hogy az ovuláció időpontja nehezen kalkulálható, az igazi aggodalom inkább az, hogy vajon van-e egyáltalán peteérés. Így abban az esetben, ha rendszertelen a menstruáció, minél előbb érdemes megtudni az okát, még akkor is, ha épp ne tervezünk gyereket vállalni.

Forrás: whattoexpect.com