Teherbeesés

Az ovuláció jelei

Babát szeretnél? Ha tisztában vagy vele, hogy mikor ovulálsz, növelheted az esélyét a megtermékenyülésnek.
2017. Február 24.

A naptár segítségével kiszámolhatod, mikorra várható az ovuláció

Az ovuláció vagy másnéven tüszőrepedés az a folyamat, amikor a tüsző megreped, és útjára bocsátja a petesejtet. A kilökődött petesejtnek innentől kezdve körülbelül 12-24 óráig van esélye a megtermékenyülésre. Érdemes tudni, hogy megfelelő körülmények között, az együttlét után a spermák 5 napig életképesek. Tehát akkor van a legnagyobb esélyed teherbe esni, ha tüszőrepedéskor vannak életképes spermák a petevezetékben – írja a mayoclinic.org.

Az ovuláció általában a ciklus közepén, ideális esetben egy 28 napos ciklus esetén, a 14. napon következik be. A legtöbb nőnél azonban ez megtörténhet 4 nappal korábban vagy akár 4 nappal később is. Ha neked sem pontosan 28 napos a ciklusod, akkor egy menstruációs naptár vezetése segíthet belőni az ovuláció időpontját.

A naptár mellett pedig az alábbi tűszőrepedésre utaló tüneteket figyeld:

Megváltozott hüvelyváladék: közvetlenül az ovuláció előtt mennyiségre több, nedves, nyúlós és átlátszó, az ovuláció után pedig sűrűbbé, zavarosabbá és egyre kevesebbé válik.

Megváltozott testhőmérséklet: ovuláció előtt kissé leesik a testhőmérsékleted, majd tüszőrepedéskor enyhén megemelkedik. Ha szeretnéd mérni, reggel ébredés után tedd (az ágyban maradva, nyugalmi helyzetben), hiszen ilyenkor a legmagasabb a mért érték. Jegyezd fel ezeket az értékeket legalább három hónapon keresztül, hogy egy jól átláthatóbb képet kapj a folyamatról, vagy tölts le egy applikációt erre a célra. A legtermékenyebb a mért legmagasabb hőmérséklet előtti 2-3 napban vagy.

Természetesen beszerezhetsz ovulációs teszteket is (patikában, drogériákban kapható). Ezek az LH hormon szintjét mérik a vizeletből, és 1-2 nappal előre jelzik, hogy mikorra várható a következő peteérés. Azt azonban jó, ha tudod, hogy ezek a tesztek azt nem tudják megmondani, hogy a tüszőrepedés valóban megtörtént-e.

Kapcsolódó cikkek ovuláció témában: