Teherbeesés

Különleges naptárak és más fogantatási praktikák

A teherbeesést mindig is számos legenda övezte. Rengeteg módszer, különleges naptár és fogantatási praktika ismert, mi most ezeket szedtük össze csokorba.
2017. Január 05.

Különleges naptárak és más fogantatási praktikák

Egy mongol mese szerint úgy kell elképzelni a fogantatást, hogy az egyik kezünkben fogunk egy tűt és hegyével felfele tartjuk, míg a másik kezünkkel egy zsák rizst szórunk a tűt tartó kezünkre. Nagyjából így lehet szemléltetni a fogantatást, ha egy rizsszem is fennakad a tűn, akkor sikerült. Ha belegondolunk, ez maga a csoda, hiszen számtalan tényezőnek kell együtt állnia, hogy sikerülhessen.

Naptármódszer

A női cikluson alapul, mely szerint alapesetben a két menstruáció között idő eltelt idő közepén, nagyjából a 14-ik nap körül van peteérés. Természetesen az általánosítás ebben az esetben sem működik, hiszen lehetnek egyéni eltérések, függően a ciklus hosszától. Pontosabb eredményt kapunk, ha a következő ciklus első napjától számoljon vissza 14 napot, de sajnos ez utólagos eredményt ad csak.

28 napos ciklus esetén a peteérés a 14-ik napra tehető. A pontos meghatározáshoz több segédeszköz is rendelkezésre állhat, ilyen a hőmérőzés, az ovulációs tesztcsík és a mini-mikroszkóp.

Hőmérőzés

Az átlagos testhő az ovuláció előtt közvetlenül leesik, majd utána megemelkedik, így nagyjából belőhető, hogy mikorra esik a peteérés. A módszer problémája, hogy csak utólag utal a peteérésre és a hőmérőzést nagyon pontosan kell csinálni, rögtön ébredés után, lehetőleg ugyanabban az időpontban, a nyelv alatt mérve a hőt. Bizonytalanná teszi még a módszert, hogy a bármilyen betegség, esetleges gyógyszerszedés vagy kevesebb alvás is befolyásolhatja az ébredési hőmérsékletet.

Ovulációs tesztcsík

Az ovulációs tesztcsíkot a terhességi teszthez hasonlóan egyszerűen lehet használni, vizeletből kimutatja a luteinizáló, azaz LH hormon koncentrációját a szervezetben, mely a peteérést megelőzően nagyon megugrik. Így szintén könnyebb időzíteni az együttlétet. Az ovulációs tesztet a terhességi teszttel ellentétben nem reggel, hanem késő délután, este, lehetőleg mindig ugyanabban az időben kell végezni, hogy pontos eredményt kapjunk. Pozitív eredménynek (LH-csúcsnak) minősül az, ha a tesztcsík pontosan ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontrollcsík.

Ovulációs mikroszkóp

Nyálból, illetve hüvelyváladékból vett mintából lehet monitorozni, hogy mikor várható a peteérés, olyankor ugyanis a kenet rajzolata megváltozik és jellegzetes, úgynevezett “páfrány” formákat lehet látni a mikroszkóp alatt.

Ladycomp

Külföldön egyelőre elterjedtebb, mint Magyarországon az a kis komputerrel kombinált hőméről, amely tárolja az ébredési hőmérsékletet és annak alapján meghatároz termékeny és nem termékeny napokat. A kis szerkezet hőmérő részét rögtön ébredés után kell a szájba venni és az így kapott hőgörbéből határozza meg a babaára esélyes együttlétek idejét.

Sokan természetes fogamzásgátló módszerként is alkalmazzák, de ez a rendszer és alapvetően a naptármódszer egy dologgal nem számol: a spontán, akár orgazmus hatására létrejövő peteéréssel, ami ha babát szeretnénk, akkor a malmunkra hajtja a vizet, de ha épp nem tervezünk családbővítést, bizony szolgálhat meglepetésekkel.

Jónás-módszer

Teljesen más logikával gondolkodik a szlovák Dr. Jónas Jenő módszere, melynek segítségével a leírások szerint nagyon sok, rég óta babára váró párnak teljesült az álma. Dr. Jónás egy több ezer éves babilónia kőtáblán található mondatából indult ki, amikor kidolgozta saját módszerét. A táblán ez állt: “a nő termékenységét a Hold egyes fázisai irányítják”. Elmélete szerint a nők akkor a legtermékenyebbek, amikor a Hold ugyanabban a fázisban van, mint amikor születtek.

Tehát ha a nő újholdkor született, akkor lesz a legtermékenyebb, ha babatervezés idején újholdkor lesz együtt a párjával. Az elméletet részben lehet ezoterikusnak is gondolni, de az is tény, hogy a Hold helyzete olyan számos természeti jelenségre is hatással van, mint például az apály és a dagály.

A módszer így alapvetően nem ragaszkodik a menstruációs ciklushoz, sokaknak például pont a menstruáció alatti időszakot jelöli meg alkalmas időpontnak. Azok, akinek a Jónás naptárral sikerült teherbe esniük természetesen esküsznek rá, de az orvostársadalom nem ismeri el. A Jónás-módszer továbbá arra is iránymutatást tud adni, melyik hónapban milyen nemű babára számíthatunk, illetve, hogy mikor tud a baba jól beágyazódni.

A Jónás napokat angol nyelvű kalkulátorra ezen az oldalon is ki lehet számolni.

Kínai fogamzásnaptár

Bizonyos kultúrákban nem egyforma öröm ha fiú, vagy ha lány gyermek születik a családba. Vélhetően ennek szabályozásra alakult ki a Kínai fogamzásnaptár, mely egy XIII-ik századi kíni tudós megfigyeléseire alapul. Feltételezése szerint egy adott női ciklusban csak egy bizonyos nemű gyermek foganhat és pofás kis táblázatot is készített elméletének megfelelően. Gondolatának alapja, hogy a nő életkora és az adott hónap van valamiféle összefüggésben a születendő gyermek nemével.

Bár a naptárra azt mondják, 85% százalékos pontossággal működik, a valóság azt mutatja, hogy inkább játéknak jó, mint valós eszköznek a baba nemének meghatározásához.

Maja fogamzásnaptár

Kevésbé ismert, mint a kínai fogamzásnaptár, mely az asztrológián és a matematikán alapszik, de logikája nagyon hasonló a kínai fogamzásnaptárhoz, hiszen az anya korát és a fogantatás hónapját hozza valamiféle kapcsolatba születendő gyermek nemével.

Az ő elméletük szerint meg kell nézni az anya korát a fogantatás pillanatában és össze kell vetni az a számmal, a hányadik a sorban a fogantatás hónapja.

Ha mindkét szám páros, vagy mindkét szám páratlan, akkor lányra számíthatunk, ha az egyik páros a másik páratlan, akkor fiú van kilátásban.

Tehát, ha 29 éves anyuka áprilisban lesz várandós, akkor fiúra számíthat, hiszen a 29 páratlan, április pedig a negyedik hónap, tehát páros számot kapunk.

Tudományosabb oldalról megközelítve a kérdést, az Y, azaz fiú kromoszómákat hordozó hímivarsejtek ugyan gyorsabbak, de hamarabb ki is purcannak, ellentétem azokkal, amelyek X, azaz lány kromoszómákat hordoznak. Ez utóbbiak ugyan lassabbak, de tovább élnek. Tehát ha nagyon tudományosan szeretnénk megközelíteni a kérdést, akkor ha lányt szeretnénk, optimálisabb, ha a peteérés előtt 24-48 órával lendülünk akcióba és utána viszont nem, hogy nehogy egy kispasi beelőzzön.

Persze ez a módszer sem garancia semmire, az első olyan ultrahang lesz majd a perdöntő, ahol már látható a baba neme… Persze ez sem életbiztosítás, nem egy kislányt vittek már haza babakék gyerekszobába.

Kapcsolódó cikkeink teherbeesés témában:

Forrás: Kismama magazin