Terhesség

Így működik a női test, ilyen a női ciklus!

A természet meglehetősen jól bebiztosította fajunk fennmaradását. Ismerd meg, hogy működik a tested!
2011. Február 03.

Egy újszülött leányka petefészkeiben négyszázezer éretlen petesejt áll készen a beteljesülésre. Ezek háromnegyede fokozatosan felszívódik, és serdülőkorra már “csak” százezer reménykedik a szerencsében.

Ezek közül csupán négyszáz érik be életünk termékeny időszakában, végül csak néhány termékenyül meg, és még kevesebb fejlődik érett újszülötté. Minden éretlen petesejt a petefészek felszínének hámjában található tüszőben vár a sorára.

Így kezdődik

A ciklus kezdetén egyszerre több tüsző is növekedésnek indul, de csak egy marad talpon, a többi elsorvad. Ha mégsem így történik, és egyszerre két vagy több tüsző is beérik, többpetéjű ikrek foganhatnak. A ciklus tizennegyedik napján a tüsző megreped, és útjára bocsátja a petesejtet.

A legtöbb nő ebből mit sem vesz észre, de van, aki enyhe fájdalomról panaszkodik, más valami körülírhatatlan érzésről beszél. Egyéb jelek is árulkodnak a tüszőrepedés időpontjáról: az ovuláció környékén a testhőmérséklet néhány tized fokkal megemelkedik, a méhnyak mirigyei által termelt váladék (méhnyaknyák) sűrű fehérből áttetszővé, folyékonnyá válik.

A termékeny időszakban a méhszáj némileg felpuhul, és egy kicsit megnyílik. Ezek a jellegzetes változások önmegfigyeléssel nyomon követhetők. Ezen alapul a természetes családtervezés módszere, melyet szakkönyv vagy képzett tanácsadó segítségével bárki megtanulhat. Azonban nem elég, ha meg tudjuk állapítani, mikor volt az ovuláció, azt is tudnunk kell, hogy mikor lesz. A hímivarsejtek ugyanis türelmesek. Akár napokig is képesek várni a petesejt érkezésére. Az önmegfigyelést néhány hónapon keresztül akkor is érdemes elvégezni, ha csupán annyi a cél, hogy jobban megismerjük testünk működését.

A petesejt útja

Tüszőrepedés után a petesejt a hasüregbe, majd hamarosan a méhkürtbe kerül. Itt megkezdi útját a petevezetéken keresztül a méh ürege felé, és várja a nagy Őt. Mire a petesejt ideér, a megrepedt tüsző sárgatestté alakul és elkezd progeszteront termelni. A méhnyálkahártya ennek hatására alkalmassá válik a megtermékenyített pete befogadására. A petesejt azonban csak ritkán veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Többnyire elmarad a nagy találkozás, a hoppon maradt petesejt felszívódik, a sárgatest “elvirágzik”, a méhnyálkahártya leválik, bekövetkezik a menstruáció.

A menstruáció

Az ovulációt kevesen veszik észre. A méh nyálkahártyájának a ciklus második felében bekövetkező fokozatos visszafejlődését majd lelökődését viszont a legtöbb nőnél nagyon is jól érzékelhető testi és lelki változások kísérik. A méhizomzat összehúzódása néha alhasi fájdalmat okoz.

A menstruáció sok nőnél hasfájással jelentkezik

Ezzel sokaknál a combok, a lábszár fájdalma is együtt jár, mert a vénák rugalmassága hormonhatásra csökkenhet. A szervezet vízvisszatartása is nőhet ilyenkor: van, aki akár másfél kilogrammal is többet nyom a kritikus időszakban. Sok nő mellfeszülésre panaszkodik, ami a fokozott progeszteron termelésnek köszönhető. Sok asszony a menstruáció közeledtével fáradékonnyá, ingerlékennyé, feledékennyé válik.

Ezek is érdekelhetnek termékenység témában:

Forrás: Kismama magazin