Terhesség

Mi az ovuláció? Ezt érdemes tudni a peteérésről

Mit jelent az ovuláció? Milyen folyamatok zajlanak a szervezetben az ovuláció idején?
2024. Április 09.
nő naptárral
(Kép forráa: Getty Images)

Az ovulációt más néven peteérésnek nevezzük, és ez azt a folyamatot jelenti, amikor a havi menstruációs ciklus során egy megérett petesejt kiszabadul a petefészekből. Ezt követően a petesejt bejut a petevezetékbe, ahol a Mayo Clinic szerint 12-24 órán át marad. Ez idő alatt, amennyiben a hímivarsejttel is találkozik, a petesejt megtermékenyülhet.

Mi történik ovulációkor a szervezetben?

Az ovuláció folyamata akkor kezdődik a ciklus során, amikor a hipotalamusz úgynevezett gonadotropinfelszabadító hormont (GnRH) bocsát ki, melynek hatására az agyalapi mirigy tüszőérlelő hormont (FSH) és luteinizáló hormont (LH) választ ki. Az FSH hatására kezdenek el az egyik petefészekben érni a tüszők, vagyis azok a kis folyadékzsákok, amelyek a fejlődő petesejteket tartalmazzák. Ezek közül csak az egyik alkot teljesen érett petesejtet a ciklus során. A menstruációs ciklus nagyjából 14. napja körül – 28 napos ciklust tekintve – az LH szintje hirtelen megugrik, aminek hatására a petefészek felszabadítja ezt petesejtet. Ez maga az ovuláció. Az ovuláció után megemelkedik a progeszteron hormon szintje, ami segít felkészíteni a méhet egy esetleges terhességre.

Mikor van az ovuláció?

A menstruációs ciklus hosszától függően az ovuláció időpontja egyénenként eltérő lehet. A Mayo Clinic szerint egy átlagos, 28 napos menstruációs ciklus esetén az ovuláció időpontja 14 nappal a következő menstruáció időpontja előtt valószínűsíthető. Azonban az egyéni eltérések miatt érdemes ovulációs teszttel meghatározni az idejét, amennyiben babát tervezünk.

Ezzel kapcsolatosan a hímivarsejtekről érdemes tudni, hogy nagyjából öt napig maradnak életben a női reproduktív traktusban, és a teherbeesés esélye akkor a legnagyobb, ha az ovuláció idején vannak hímivarsejtek a petevezetékben.