Terhesség

Milyen hamar lehet ismét teherbe esni szülés után?

Mikor áll vissza a menstruáció a szülés után, és lehet-e teherbe esni már azt megelőzően?
2020. Szeptember 09.
Milyen hamar lehet ismét teherbe esni szülés után? (Fotó: Getty Images)

A szülés után a menstruáció 4-24 héttel később állhat vissza, vagy akár még annál is később, attól függően, hogy kizárólag anyatejjel táplálja-e az édesanya a babát. A teherbe esés azonban még ez előtt is lehetséges. Míg néhány nőnek az első ciklus steril a szülés után, tehát nem ovulál, másoknál bekövetkezik a peteérés, így az első havi vérzés előtt teherbe eshetnének a What to Expect szerint.

Az orvos valószínűleg azt fogja javasolni, hogy szexuális életet csak 4-6 héttel a baba születése után éljen a pár. Azoknál a nőknél, akik nem szoptatnak, a menstruáció 6-12 héten belül ismét jelentkezhet, míg a legtöbb szoptató anyuka nem tapasztal havi vérzést az első 3-6 hónapban, de van, aki csak 9, vagy akár több hónap múlva menstruál újra. Néhányan hamarabb teherbe eshetnek, míg másoknál csak később kezdődik újra az ovuláció. Minden nő szervezete más, így a szülés utáni első ovuláció időpontja is kiszámíthatatlan.

Jelentkezhet menstruáció már a szoptatás idején is?

Lehetséges, hogy valaki menstruál már a szoptatás időszakában is, de ez számos dologtól függ. A hormonok, amelyek a szervezetet az anyatej előállításra késztetik, akadályozhatják azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek miatt bekövetkezik a peteérés. Ezért fordulhat elő, hogy néhányaknak nincs menstruációja a szoptatás alatt.

A szoptató édesanyáknál jelentkezhet az első havi vérzés már 6 héttel, de akár 18 hónappal szülés után is. De átlagosan később áll vissza a ciklus azoknál, akik szoptatnak, mint azoknál, akik nem. A gyakori, kizárólagos szoptatás gyakran késleltetheti az ovulációt, míg ha valaki néhány órás szüneteket tart a szoptatások között, annál valamivel korábban kezdődhet el ismét az ovuláció is.

A szoptatás melletti tápszeres kiegészítés, a szilárd ételek bevezetése, ha a baba szoptatás nélkül átalussza az éjszakát, de az anyatej lefejése a szoptatás helyett is hatással lehet az anyatej termelődésére, és arra, hogy újra megkezdődik a menstruációs ciklus és az ovuláció.

Mit érdemes tudni az első menstruációról a szülés után?

A szülés utáni első menstruáció váratlanul érkezhet, és kissé erősebb lehet, mint a terhességet megelőző időszakban. Ha szoptatás alatt jelentkezik, általában azt tapasztalják a nők, hogy enyhébb a megszokottnál.

A menstruáció azonban nem biztos jele annak, hogy ismét van peteérés, de annak sem, hogy a ciklus végleg visszatért. A szoptatás alatt néhányan szabálytalan menstruációt tapasztalnak, a hormonszintek ingadozása miatt.

Teherbe lehet esni a szoptatás idején?

Habár a szoptatás elnyomhatja az ovulációt, mégsem biztonságos fogamzásgátlási forma, mert lehetséges a teherbe esés ebben az időszakban is. Ez akkor lehetséges, ha a menstruációs ciklus újra elkezdődik a szoptatás alatt, még akkor is, ha rendszertelen. Sőt, valójában már az első menstruáció előtt teherbe lehet esni, így aki egyelőre nem szeretne ismét babát várni, annak tennie kell a fogamzásgátlásért is.

Meddig érdemes várni egy újabb terhességgel?

Mind a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)), mind a March of Dimes nonprofit szervezet azt javasolja, hogy ideális esetben a szülőknek érdemes legalább 1, de akár 1,5 évet is várni az újabb gyermekvállalással. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) azt tanácsolja, hogy legalább 6 hónapot várjanak a baba születése után a teherbe eséssel, és felhívják a figyelmet a fokozott terhességi kockázatokra a 18 hónapnál korábbi gyermekvállalás esetén.

Ennek az oka, hogy a szüléstől számított 18 hónapon belüli újabb terhességnél növekedhet bizonyos szövődmények kockázata, többek között a koraszülés, az alacsony születési súly a babánál, illetve a gyermeknél az asztma, a látás- és hallásproblémák rizikója. A szakértők ennek nem tudják a pontos okát, de az lehet a méhben visszamaradt gyulladás az előző terhesség után, vagy akár az is, hogy a szervezetnek nincs elég ideje feltöltődni a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal.

Ennek ellenére számos baba fogant meg ennél rövidebb idővel az idősebb testvére születése után, akik mégis tökéletesen egészségesek. Néhány kutatás szerint pedig az egyes terhességek között eltelt hosszabb, több mint 60 hónapos idő növeli ugyanazon terhességi kockázatokat, különösen a koraszülést és a kisebb születési súlyt.

Ha újabb babát tervez valaki gyermeke születése után, a legjobb, ha kezelőorvosa tanácsát is kikéri azzal kapcsolatban, mikor érdemes ismét próbálkozni.

Forrás: whattoexpect.com