Teherbeesés

Menstruációs ciklus: baj, ha nem mindig ugyanannyi napra jön meg?

A legfontosabb tanács egy teherbe esni vágyó nők számára, hogy ismerjék meg a testüket, különösen a menstruációs ciklusukat.
2022. Szeptember 11.
orvos menstruációs ciklust magyaráz a nőnek

A menstruációs ciklus hossza egyénenként változó ugyan, de átlagosan 28 naponta következik be. Az ennél hosszabb vagy rövidebb ciklusok is normálisnak számítanak, számokban és felnőtteknél 21 és 35 nap között teljesen rendben van. A ciklusok hossza változhat az életkorral és több minden is hatással lehet rá: a stressz, időjárás-változás, fizikai terhelés. Ez is teljesen normális, időnként előfordul még azoknál a nőknél is, akiknek teljesen kiszámíthatóan mindig ugyanannyi napra jön meg a menstruációjuk.

A menstruáció hossza általában 5 nap, de a 2-3 napos és az egyhetes vérzés is teljesen rendben van.

A menstruációs ciklus legfontosabb eseménye a peteérés, az ovuláció. Ha valaki teherbe akar esni, akkor pontosabban tudja időzíteni az együttlétet, ha kiszámolható az peteérése időpontja. Azoknál a nőknél, akiknek hol 21, hol 28, hol 32 napra jön meg a menstruációjuk, kevésbé tudnak tervezni.

Akárhány nap is a menstruációs ciklus (még egyszer: 21 és 35 nap között), ha mindig ugyanannyi idő telik el a két menses között, akkor könnyedén kiszámolható a peteérés, így tervezhetőbb a fogantatás is. Az ovuláció után mindössze 12-24 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a baba megfoganjon.

Peteérés a rendszeres ciklusú nőknek (azaz azoknak, akik 28 naponta menstruálnak) kb. két héttel a menstruáció megkezdése előtt van. Hogy van-e és mikor ovuláció, azt az ovulációs teszttel is nyomon követhetjük.

Az úgynevezett ovulációs hőmérővel, ha minden reggel még felkelés előtt megmérjük az alap-testhőmérsékletet, akkor egy olyan ciklusban, ahol volt ovuláció, azt fogjuk tapasztalni, hogy a ciklus első felében alacsonyabb a testhőmérséklet, míg a ciklus második felében, azaz az ovuláció után magasabb a testhő.

Összefoglalva tehát: 21 és 35 nap között teljesen normális a menstruáció ciklus. Teherbe esés szempontjából azoknak a nőknek akiknek rendszeres a ciklusok, azaz minden hónapban ugyanannyi napra jön meg a menstruációk, könnyebben tervezhető a fogantatás időzítése. Időnként minimális eltérés lehet a ciklusok hossza között, ez teljesen normális. Azonban, ha minden hónapban eltérő időközönként következik be a menstruáció, akkor érdemes szakembert felkeresni, akkor különösen, ha babát szeretnénk.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu