Teherbeesés

Teherbe lehet esni a menstruáció alatt?

Sokan gondolják úgy, hogy a menstruáció alatti együttlétek esetén nem lehet teherbe esni, még akkor sem, ha a pár nem védekezik. De ez valóban így van?
2022. Április 04.
Teherbe lehet esni a menstruáció alatt? (Fotó: Getty Images)

A rövid válasz a kérdésre, hogy teherbe lehet-e esni a menstruáció idején, az, hogy igen, ez megtörténhet. De miért lehetséges?

“Igen, a menstruáció alatt lehetséges a teherbeesés” – erősítette meg dr. Mary Jane Minkin, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának szülész-nőgyógyásza a mother.ly kérdésére. A szakember elmondta, hogy bár a nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe az ovuláció során, mindig van esély a teherbeesésére szexuális együttlét közben. “Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő a menstruáció végén, mivel a hímivarsejtek hosszabb ideig életben maradhatnak a nő testében” – magyarázta dr. Minkin.

Bár nem gyakori, de előfordulhat, különösen, ha valakinek rövid ciklusa van.

Általánosságban elmondható, hogy a “tipikus” menstruációs ciklus 24 és 38 nap közötti hosszúságú, és az ovulációs időszak nagyjából a 13-15. nap környékén van, a ciklus közepén. De természetesen ehhez képest lehetnek egyéni eltérések. De rövid ciklus esetén, ami 21-23 nap között van, nagyobb eséllyel következik be a peteérés korábban a ciklusban, ami lehet akár közvetlenül a menstruáció vége után.

Mivel a spermiumok akár 5 napig is életben maradhatnak a hüvelyben, ha a menstruáció vége felé kerül sor szexre, majd 4-5 nappal később megtörténik a peteérés, akkor az illető teherbe eshet.

Bár ennek a valószínűsége alacsony, de nem nulla. Az ovuláció pontosabb előre jelzéséhez érdemes nyomon követni a ciklust egy alkalmazás segítségével, illetve a peteérést egy ovulációs teszttel.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabb nőknél (a tinédzserkoruk végétől nagyjából 35 éves korukig) általánosságban magasabb a termékenység, így általában nagyobb eséllyel esnek teherbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy 35 év felett nem érhet valakit meglepetés, ha a menstruáció ideje alatt kerül sor együttlétekre. “Egy ennél idősebb nőnek problémái lehetnek azzal, hogy nem olyan rendszeres az ovulációja, mint korábban – így lehetséges, hogy valamivel korábban ovulál – ami következtében véletlenül teherbe eshet.”

Éppen ezért, ha valaki nem szeretne teherbe esni, mindig ügyeljen a védekezésre – még a menstruáció ideje alatti szex esetén is.

Forrás: mother.ly