Teherbeesés

Ezek az ovuláció jelei

Ha kisbabát szeretnénk, fontos ismernünk, hogy működik az ovuláció, illetve milyen jelei vannak. Összegyűjtöttünk mindent, amit erről tudni érdemes.
2019. November 25.
Ezek az ovuláció jelei (Fotó: iStock)

Hogy zajlik az ovuláció?

Az ovuláció az a folyamat, amikor a petefészkek valamelyike kilök egy érett petesejtet, amely elindul a petevezetőn – várva, hátha megtermékenyül. Az ovuláció napján, illetve az azt megelőző 5 napban van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Az ovulációban nagy szerepe van az FSH hormonnak (tüszőérlelő hormon), amely megnövekedett szintjének az ovuláció előtti napokban köszönhető, hogy megtörténik a tüszőérés. Emellett ösztrogén is termelődik az FSH hormonnak köszönhetően, mely szintje a tüsző érésével párhuzamosan emelkedik.

Ha elegendő mennyiségű az ösztrogén, az egy harmadik hormon, az LH, azaz a luteinizáló hormon felszabadítására is hatással van. Az LH az a hormon, amelyet a vizeletből is ki lehet mutatni az ovulációs tesztekkel, 24-36 órával az ovuláció előtt.

Miután a tüsző elindul a petefészekből, bejut a petevezetékbe. Itt nagyjából 12-24 órán keresztül van a reproduktív traktusban – azaz a spermiumoknak ebben az időben kell jelen lenniük a megtermékenyítéshez.

Mi történik az ovuláció után?

Az ovuláció után elkezd termelődni a progeszteron, amely megakadályozza, hogy újabb tüsző lökődjön ki – egészen a következő ovulációs ciklusig. Ha a pete nem termékenyül meg, nagyjából 12-24 óra elteltével felszívódik, illetve távozik a menstruáció során. A progeszteronszint 12-16 nappal ezt követően lecsökken annyira, hogy megtörténhessen a menstruáció, majd ismét elkezdődik a ciklus.

Amennyiben a pete megtermékenyült, a következő héten továbbhalad a petevezetéken át a méh felé, ahol beágyazódik a méhnyálkahártyába, majd megkezdődik a csodálatos fejlődési folyamata a babának. Ilyenkor a progeszteronszint magas marad, így nincs menstruáció.

Mikor vagyok a legtermékenyebb?

A nőknek a legnagyobb esélye a teherbeesésre az ovuláció napján van, illetve az azt megelőző 24 órában. A spermiumok azonban akár 5 napig is képesek életben maradni a reproduktív traktusban, így ha védekezés nélkül él nemi életet a nő az ovulációt megelőző napokban, akkor is teherbe eshet.

Mikor van az ovuláció?

Ugyanúgy, ahogy a menstruáció ideje, úgy az ovulációé is eltérő sem ugyanakkor történik minden nőnél – azonban általános szabályként azt szokták mondani, hogy nagyjából a következő menstruáció előtt 14 nappal történik. Tehát akinek 28 napos a ciklusa, az nagyjából a 14., akinek 30 napos, az nagyjából a 16. napon ovulál. Szabálytalan ciklus esetén a 11-21. nap között lehet az ovuláció időpontja. Ha egészen pontosan szeretnénk tudni, medencei ultrahanggal, illetve progeszteronszint teszttel orvosunk tud erről információt adni.

Vannak jelek, amelyekből lehet következtetni az ovulációra?

A nők nagyjából 20%-a tapasztal középidős fájdalmat az alhasánál, amely lehet tompa, görcsös, vagy akár éles is, és néhány perctől kezdve akár 2 napig is tarthat. A mellek érzékenysége szintén árulkodó jel lehet a ciklus közepe táján, illetve az ovuláció előtti napokban a hüvelyváladék is lehet bővebb, sűrűbb, nyúlósabb, tojásfehérjeszerűbb.

(VIA)

Kapcsolódó írások: