Terhesség

Túlbecsülték a progeszteron vetélés elleni hatását

A vetélés megakadályozására rendszerint progeszteront alkalmaznak, de egy új tanulmány szerint nincs számottevő különbség a kimenetel szempontjából azok között, akik progeszteront kaptak és azok között, akik placebót.
2019. Május 28.
A progeszteron nem mindig akadályozza meg a vetélést

Az orvosok évtizedek óta progeszteront írnak fel a vetélés megakadályozására. A progeszteron a terhesség alatt a szervezet egyik legfontosabb hormonja, szükséges a beágyazódáshoz. A petefészkek által termelt hormon a terhesség előrehaladtával megakadályozza a korai méhösszehúzódásokat.

Azonban egy angliai új tanulmány megállapította, hogy a progeszteron az első trimeszterben vérzésben szenvedő nőknél nem volt szignifikánsabb eredményesebb, mint azoknál, akik placebót szedtek. Azoknál a nőknél azonban, akik több vetélésen is átestek, hatásosnak mutatkozott a progeszteron.

A Birminghami Egyetemen kutatása olyan terhes nőket vont be a vizsgálatba, akik a terhességük korai szakaszában vérzést tapasztaltak. A vérzést hagyományosan a vetélés előszobájának tartják és ilyen esetekben rendszerint progeszteront írnak fel. A kutatásban részt vett nőket véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoport hüvelyi kúp formájában kapott 400mg progeszteront, míg a másik csoport ugyanilyen mennyiségű placebót, a terhesség 16. hetéig.

A progeszteront szedők 75 százalékánál nem történt veszteség és sikeres volt a terhesség, míg a placebót szedő csoportnál ez 72 százalékban valósult meg. Ugyanakkor minél több korábbi vetélése volt az anyának, annál hatásosabbnak bizonyult a progeszteron: 4 százalékkal eredményesebb volt egy vetélés után a progeszteron javára, míg a három vagy több vetélésen átesettek körében már 15 százalékos volt az eltérés.

Becslések szerint minden ötödik terhesség vetéléssel végződik. És bár a vérzés minden nőben nagy riadalmat kelt, valójában sokkal gyakoribb az előfordulása terhesség alatt, mint azt gondolnánk.

(via mother.ly)

Kapcsolódó cikkeink: