Terhesség

Progeszteronpótlás a terhesség első trimeszterében

Miért lehet szükség progeszteronpótlásra a terhesség első harmadában? Dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvos avatott be bennünket a legfontosabb tudnivalókba.
2021. Január 21.
Van, mikor progeszteronpótlást alkalmaznak az első trimeszterben, hogy fennmaradjon a terhesség (Fotó: Getty Images)

A progeszteron nélkülözhetetlen szerepet tölt be a terhesség létrejöttében, majd annak fenntartásában. Előfordulhat azonban, hogy olyan alacsony koncentrációban van jelen szervezetünkben, hogy pótlásra szorulunk belőle várandósságunk első harmadában. Dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvost kérdeztem arról, miért lehet szükség a várandósság első trimeszterében progeszteronpótlásra.

Mit tudhatunk a progeszteron koraterhességben betöltött szerepéről?

A progeszteront (sárgatest-hormon) a petefészekben a megrepedt tüszőből kialakult sárgatest (corpus luteum) állítja elő. Ez a hormon a terhesség fenntartásáért szükséges, a méhnyálkahártya ugyanis a progeszteron hatására megvastagszik, és alkalmassá válik arra, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson. Ezen túl a progeszteron a méhizomzat összehúzódását is gátolja.

Amennyiben a progeszteron szintje alacsony, akkor sajnos könnyebben következhet be vetélés.

Milyen esetekben alkalmaznak a mai gyakorlatban progeszteronpótlást az első trimeszterben?

Progeszteronpótlásra elsősorban fenyegető vetélés, habituális vetélés (többszöri vetélés) valamint asszisztált reprodukciós eljárások útján bekövetkezett várandósság során kerülhet sor.  

A progeszteronpótlással kapcsolatban ellentmondásos szakirodalmi információkat is olvashatunk, amelyek akár meg is kérdőjelezik hatékonyságát.

Ismétlődő vetéléskor milyen szerepet kap a progeszteronterápia? A progeszteront kívülről történő pótlásának célja, hogy a terhesség fennmaradhasson. Habituális vetéléskor szinte alapként tekintünk a progeszteronpótlásra, de nagyon sokszor más gyógyszerekre is szükség van, így például szteroidra, aszpirinre és véralvadásgátlóra.

Mit tudhatunk a progeszteronhiányról? Mitől alakulhat ki?

A progeszteronhiány lehet szisztémás és helyi progeszteronhiány is, vagyis elképzelhető, hogy az összkeringésben normális a progeszteron, csak helyileg – ahol a terhesség szempontjából legjobban szüksége lenne rá-, ott esetleg kevés.

Amikor progeszteronhiány jön létre, akkor a petefészekben az a tüsző, ami átalakul sárgatestté, nem termel elég progeszteront. Azt, hogy ennek mi a pontos oka, sajnos tisztázatlan.

Miként történhet a progeszteronpótlás?

A progeszteronpótlás történhet szájon át vagy hüvelyi úton, hüvelykapszula formájában. A szájon át történő pótlás praktikus, ugyanakkor hátránya, hogy ez esetben először a májba jut, ott pedig csökken a hatóanyag mennyisége, és csak ez követően kerül a szervezetbe. Ebből a szempontból hatékonyabb a hüvelyi pótlás, hiszen ha a hüvelyből szívódik fel a progeszteron, akkor elvileg több kerül a szervezetbe.

Mivel az egész terhesgondozás szülész-nőgyógyászati feladat, ezért progeszteronpótlás esetén is tőlük kaphatnak segítséget a kismamák.