Teherbeesés

Petefészek ciszták-hormonzavar is okozhatja

A petefészek ciszta több kóros állapot gyűjtőneve, hiszen több típusa is van. Ilyen például a PCOS (policisztás ovárium szindróma), melynek hátterében hormonzavar áll.
2021. Szeptember 09.
Petefészek ciszták-hormonzavar is okozhatja (fotó: Getty Images)

Hogy pontosan milyen problémák okozzák a gondot, arról dr. Iványi Tibort, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Ciszták a petefészekben

A petefészekben létrejövő cisztáknak több típusuk is van, melyek közt vannak jó-és rosszindulatú elváltozások is. Léteznek a tüszőrepedés elmaradása miatt keletkezett funkcionális ciszták, daganatos petefészek ciszták, organikus ciszták, továbbá savós cisztadenómák is.A PCOS során kialakult kétoldali petefészek ciszták a funkcionális ciszták csoportjába tartoznak. Kialakulásuk oka, hogy a felborult hormonális egyensúly miatt (az LH/FSH 1:1 aránya eltolódik) nem alakul ki domináns tüsző, ami megrepedhetne, így több kis ciszta keletkezik. Ráadásul nagyon gyakori, amikor PCOS esetén a tesztoszteron szintje is megnő, mely szintén negatív hatást gyakorol a tüszőérés-és repedés folyamatára.Mivel a petefészek az érintett, ráadásul főleg nőgyógyászati tüneteket okoz, így sokan egyedül nőgyógyászhoz fordulnak, ám a probléma nem csupán nőgyógyászati, hanem endokrinológiai is, mivel hormonzavar miatt alakul ki, és a terápiája is arra irányul.

Gyakran társul túl magas inzulinszinttel is

A PCOS és az inzulinrezisztencia (IR) gyakran együtt jár, így az inzulinrezisztenciához vezető kórállapotot is egyidejűleg kezelni szükséges, mivel a magas inzulinszint könnyen felboríthatja a női/férfi nemi hormonok arányát. Az IR-t létrehozó kórállapot kezelése még azért is nagyon fontos, hogy megelőzzük a 2-es típusú cukorbetegség esetleges kialakulását.

PCOS tünetei

  • Menstruációs zavarok
  • Meddőség/vetélés
  • Hajhullás
  • Nőknél jelentkező bajusz/szakáll
  • Túlsúly
  • Zsíros, pattanásos bőr
  • Fokozott szőrnövekedés

Ezek a vizsgálatok szükségesek

Amennyiben valaki tapasztalja a tüneteket, az ultrahangos vizsgálat mellett szüksége van ezen hormonok szintjének a meghatározására a menstruációs ciklus megfelelő időpontjaiban: ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, LH, FSH, inzulin, vércukor.Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa hozzátette, hogy mivel az állapot gyakran más hormonzavarokkal jár együtt, érdemes ellenőriztetni a prolaktin és a TSH mennyiségét is, mivel könnyen lehet, hogy a PCOS mellett hiperprolaktinémia vagy pajzsmirigybetegség is jelen van.

Gyógyszer, diéta és mozgás a megoldás

A PCOS során kialakuló ciszták, illetve a társuló tünetek és panaszok mérsékléséhez, illetve megszüntetéséhez a hormonszintek normalizálása szükséges. Ennek érdekében szükség van személyre szabott diétára, rendszeres mozgásra, valamint, ha indokolt, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is. Amennyiben az érintett nem kíván teherbe esni, úgy általában fogamzásgátló tabletta szedését is felajánlja az orvos, ám ez csupán tüneti kezelésre szolgál.

Forrás: Budai Endokrinközpont