Teherbeesés

Ki lehet gyógyulni az inzulinrezisztenciából?

Az inzulinrezisztencia terápiája igen komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll.
2019. Április 24.
Ki lehet gyógyulni az inzulinrezisztenciából?

Az értékek normál tartományba kerülése hosszú időt is igénybe vehet, és joggal merülhet fel az érintettekben a kérdés, hogy vajon meg lehet-e szabadulni örökre az IR-től, és vissza lehet-e térni az régebbi életviteléhez? A választ dr. Koppány Viktóriától, Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Az IR kezelésének alapja: életmódterápia

Igen sok betegség okozója a helytelen életmód, ám a többségének elsőszámú terápiája a gyógyszeres kezelés, és csak azt egészíti ki az életmódváltás (már ha kiegészíti). Az emberek nagy része sajnos egyedül a tablettáktól vár tartós megoldást, hiszen ez az egyszerűbb út, mivel nem kerül komolyabb erőfeszítésbe. Az életmódváltás ezzel szemben komoly befektetést kíván, mivel ekkor át kell térni egy – akár merőben más- étrendre, plusz be kell iktatni a rendszeres testmozgást is. Ehhez elszántság, türelem, valamint erős motiváció szükséges.

Az IR kezelése azonban sok más betegséggel és kóros állapottal szemben a hangsúlyt az életmódterápiára helyezi, a gyógyszer csakis kiegészítésnek kell (már ha kell). A betegeknek ekkor személyre szabott szénhidrát diétát szükséges követniük, valamint egy héten minimum 3-szor mozogniuk. Mivel a diagnózis és a kezelési terv hallatán sokan kétségbeesnek, vajon hogy tudják majd véghez vinni ezeket a változtatásokat? Valamint igen hamar megfogalmazódik bennük a kérdés, hogy mégis meddig kell követni az előírásokat, mikor gyógyulnak meg és térhetnek vissza régi életvitelükhöz?

Mikor lesz már vége?

“Nem mindegy, hány kalóriát eszik!” “Számolja a szénhidrátokat!” “Tegyen különbséget gyors és a lassú szénhidrátok között!” “A kardió mellett súlyzózzon is!” Ezek olyan instrukciók, melyekkel szinte az összes IR-es találkozik. Elsőre nehéznek és betarthatatlannak tűnik, tele buktatókkal. Pedig – főleg, ha az illető szakszerű, profi segítséget és iránymutatást is kap orvosától, dietetikusától- hamar bele lehet jönni és el lehet sajátítani az életmódterápiát. Ennek ellenére sokan már a végét várják a kezelésnek és hogy azt mondja nekik az orvos: “gyógyult”.

“Gyógyszert nem kell végig szedni, de az életmódot tartani kell”

Dr. Koppány Viktória, Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondta, hogy az IR kezelésében a gyógyszereket nem feltétlenül kell tartósan szedni, ugyanis a tabletták hatásának lényege, hogy visszaadják a sejtek inzulinra való érzékenységét, így a diéta és a mozgás mellett gyakran nincs szükség rájuk a betegnek élete végéig. Az új életmódra viszont igen.

“Gyakran kérdezik tőlem a betegek, hogy vajon mikor gyógyulnak meg, és térhetnek vissza a megszokott kerékvágásba. Fontos tudni, hogy a gyógyszert nem kell végig szedni, de az életmódot tartani kell! Az inzulin és a vércukorszintek helyreállíthatók, ám ha a beteg nem tartja az új életmódját és visszatér az egészségtelen ételekhez és a mozgás hanyagolásához, ismét elcsúsznak az értékek, sőt, 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat. Éppen ezért szoktam javasolni azt, hogy a diétát és az edzést tartsa akkor is paciens, ha tökéletesek a laboreredmények” – mondja dr. Koppány Viktória.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont