Teherbeesés

A nyers hús étrend tényleg fokozza a termékenységet?

Bizarrnak hangzik, de egyes vélemények szerint fokozza a termékenységet. Valóban nyers májat kéne ennünk, hogy biztosan teherbe essünk?
2022. Április 21.
A nyers hús étrend fokozza a termékenységet? (fotó: Getty Images)

Heidi Montag valóságshow-sztár, a Hills színésznője azzal keltett nemrégiben feltűnést, hogy nyers hús diétát követ azért, hogy fokozza a termékenységét és teherbe essen. Bizarr fotók is készültek róla, amint nyers húst eszik közterületen, Los Angeles utcáin. Ő és férje ettől a diétától remélik, hogy Montag teherbe esik második gyerekükkel.

“Több mint másfél éve próbálok teherbe esni, hajlandó vagyok bármit kipróbálni” – mondta Montag a People magazinnak. Hozzátette, hogy amióta nyers húst eszik nagyon jól érzi magát, sokkal több energiája van, megnőtt a libidója és javultak a krónikus fájdalmai.

De vajon ez az étrend valóban fokozza a termékenységet? Vagy ez egy újabb potenciálisan veszélyes diétás trend, amit jobb elfelejteni?

“A húsevő étrend abból az ellentmondásos meggyőződésből ered, hogy az ember régen főleg húst és halat evett, és hogy a magas szénhidráttartalmú étrend a felelős a mai krónikus betegségekért, beleértve a meddőséget is” – mondja Dr. Jenna Turocy, a New York-i Columbia Egyetem Termékenységi Központjának specialistája.

Az alacsony szénhidráttartalmú, sőt a szénhidrátmentes diéta már évek óta trendi, mert gyors fogyást, alacsonyabb vérnyomást és a jobban szabályozott vércukorszint ígér. A hús étrend ennek a diétának egy változata – ez egy szénhidrátmentes diéta, amely arra ösztönzi követőit, hogy csak húst, halat és más állati eredetű termékeket, például tojást fogyasszanak. A legszélsőségesebb esetben ennek az étrendnek néhány szigorú követője nyers húst eszik.

Dr. Paul Saladino, a The Carnivore Code című könyv szerzője napjainkban a húsevő diéta legnagyobb támogatója. Honlapján pontosan leírja, hogyan kell követni, beleértve recepteket és étkezési terveket, valamint podcastokat és blogbejegyzéseket, amelyek a kizárólag húst tartalmazó étrend előnyeit hirdetik.

Heidi Montaghoz hasonlóan, aki nemrég posztolt egy Instagram-videót, ahol nyers májat fogyasztott, a húsevő diéta követőinek egy része nyers húst épít be az étrendjébe, ahelyett, hogy minden állati eredetű terméket megfőzne, amit fogyaszt. Dr. Saladino csapata azt állítja, hogy a nyers hús fogyasztásának lehetnek bizonyos előnyei, különösen a termékenységet illetően.

“A húsokban található tápanyagok közül sok nagyon hőérzékeny, ezért a húsok nyers fogyasztása biztosítja, hogy a tápanyagok és peptidek bioaktív állapotukban megmaradjanak” – mondja Saladino csapatának egyik tagja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nyers hús fogyasztása számos élelmiszer eredetű fertőzés, például szalmonella, E. coli és más bakteriális fertőzések kockázatának teszi ki az embert – mondja Dr. Turocy. “Ez különösen káros lehet a terhesség korai szakaszában, és növelheti a vetélés kockázatát is.

A húsevő étrend valóban fokozhatja a termékenységet?

Dr. Saladino azon a véleményen van, hogy a meddőségi esetek túlnyomó többsége, mind a nők, mind a férfiak esetében, egyszerűen a táplálkozás következménye. “Hiszem, hogy az anyagcsere problémák kezelése fontos tényező a PCOS kezelésében” – állítja. “Az állati eredetű étrend eltávolítja a gyulladáskeltő, többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek véleményem szerint az inzulinrezisztencia elsődleges mozgatórugói. A néhány hónapos alacsony szénhidráttartalmú, állati alapú diéta az egyik legjobb beavatkozás az anyagcserezavarok kezelésére.”Ennek ellenére Dr. Turocy azt mondja: “Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a húsevő étrend növelné a termékenységet. Valószínű, hogy ezt a felfogást az tartja fenn, hogy néhány PCOS-ben szenvedő ember számára előnyös lehet a szénhidrátbevitel csökkentése, ami fogyáshoz, jobb hormonális állapothoz és szabályosabb peteéréshez vezethet.“Dr. Turocy arra int, hogy ne feledjük: a mértékletesség a kulcs az egészséges életmódhoz! “Azt javaslom a pácienseknek, hogy kerüljék a szélsőségeket, ha bármilyen diéta követéséről van szó. Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a teherbe eséshez és a terhesség megtartásához, ez azt jelenti, hogy együnk kevesebb feldolgozott élelmiszert és sok tápanyagban gazdag ételt, például gyümölcsöket és zöldségeket.

A húsevő étrend állítólagos előnyei

Bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a húsevő étrend előnyös lenne, mégis azok, akik követik az alábbiakról számolnak be:

  • Autoimmun betegségek tüneteinek csökkenése.

    Mivel a magas fehérjetartalmú étrend potenciálisan csökkentheti a gyulladást a szervezetben, vannak, akik az olyan állapotokkal kapcsolatos tünetek csökkenését tapasztalják, mint az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség.

  • Bőrbetegségek enyhülése.

    A magas fehérjetartalmú étrend gyulladásra gyakorolt hatása miatt egyesek, akik a húsevő étrendet követik, a bőrbetegségek, például a rosacea és az ekcéma tüneteinek csökkenését tapasztalták.

  • Gyors fogyás.

    Amikor nem fogyasztasz szénhidrátot, a szervezetednek nincs mit elégetnie magán kívül. Így sokkal gyorsabban égeti el a zsírt, mintha sok szénhidrátot fogyasztanál. Ez negatívan befolyásolhatja a termékenységedet, és ezért olyan fontos, hogy ha bármilyen diétát követnél, előbb beszélj az orvosoddal.

Kinek kellene kerülnie a húsevő diétát?

A húsevő diétát teljesen el kell kerülnie mindenkinek, akinek a kórtörténetében magas vérnyomás, magas koleszterinszint, stroke vagy szív- és érrendszeri betegség szerepel – mondja Dr. Turocy. Ez azért van, mert a legtöbb hústermék magas telített zsír- és koleszterintartalmú – mindkettő megemelheti a rossz koleszterinszintet és növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Ki kellene próbálnod a húsevő étrendet, hogy teherbe ess?

A rövid válasz: NEM.Ironikus módon a húsevő étrend kipróbálása a termékenység fokozása érdekében valójában káros lehet az egészséges terhességre, mondja dr. Turocy. “A húsevő diéta részeként nyers húst enni potenciálisan veszélyes lehet, különösen azokra, akik megpróbálnak teherbe esni” – mondja. Ha teherbe esel, miközben a nyers hús diétát követed, akkor éppen a baba szempontjából rendkívül fontos első időszakban nem biztosítasz mindent a megfelelő fejlődéséhez, hiszen ez egy egyoldalú és nem változatos étrend. A nyers hús fogyasztása nem véletlenül tilos terhesség alatt: az ételmérgezés és fertőzések kockázatával jár. Ha ezek megfertőzik a magzatot, akkor a vetélés, a halvaszülés és a születési rendellenességek kockázata is megnő.(Cikk forrása: parents.com)