Teherbeesés

10 gyakori tévhit a meddőség férfi-tényezőiről

A női termékenységi problémákról sokkal gyakrabban esik szó, pedig a férfiak esetében is hasonlóan gyakoriak a meddőség hátterében álló problémák. A férfi termékenységi problémákról sok mítosz is kering a köztudatban - ezek a leggyakoribbak.
2022. Március 29.
10 gyakori tévhit a meddőség férfi-tényezőiről (Fotó: Getty Images)

1. tévhit: A férfiak termékenysége nincs összefüggésben az általános egészségi állapottal

Számos olyan egészségügyi probléma állhat a háttérben, amelyek vezethetnek a meddőség férfi tényezőihez, köztük rákos megbetegedések vagy szív- és érrendszeri betegségek. Ezért fontos, hogy a kivizsgálást egy általános egészségügyi felméréssel kezdjék.

2. tévhit: A meddőség csak a nők problémája

A meddőséget elsősorban női betegségnek tekintik, a tanulmányok szerint azonban a meddőség akár 50 százalékának hátterében jelentős férfi tényezők állhatnak, és a meddőség 20 százalékban tisztán a férfiakhoz köthető.

3. tévhit: A férfiak örökké termékenyek

A férfiak 35 éves kora után a sperma jellemzőiben jelentős gyengülés tapasztalható, beleértve az ejakulátum mennyiségét, a spermiumok mozgékonyságát , illetve morfológiáját. Az idő múlásával ezek a jellemzők tovább romlanak, ami a teherbeesési arány csökkenésében és a fogantatáshoz szükséges hosszabb időben mutatkozik meg. A vetélés kockázata is nagyobb lehet, ha a férfi elmúlt 45 éves.

4. tévhit: A “misszionárius pozíció” nagy valószínűséggel eredményez terhességet

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szexuális együttlét pozíciója befolyásolná a fogantatást, a spermiumok ettől függetlenül percek alatt elérik a petevezetéket.

5. tévhit: A gyakori magömlés csökkenti a férfiak termékenységét

Azoknál a férfiaknál, akinél normális a spermiumok minősége, még napi magömlés esetén is normális marad a spermakoncentráció és a motilitás. Sőt, azoknál, akiknél jelentősen csökkent a spermiumok száma, a spermiumkoncentráció és a motilitás, a napi magömléssel ezek növelhetők. A hosszabb absztinencia-időszakok valójában gyengébb spermajellemzőkkel járnak.

6. tévhit: A tesztoszteron kiegészítő bevitele fokozhatja a férfi termékenységet

A tesztoszteron bevitele csökkenti a férfi termékenységet, a tesztoszteron vizsgálták férfi fogamzásgátlóként. Azoknál a férfiaknál, akik nem terveznek párjukkal babát, és akiknél alacsony tesztoszteronszint jelentkezik, a libidó és az energiaszint javításában lehet hasznos a tesztoszteron pótlása, orvosi javaslatra és felügyelettel. De a tesztoszteron elnyomhatja az agyalapi mirigyet, és leállíthatja a spermiumtermelést, ami alacsony számú vagy hiányzó spermiumot eredményezhet az ejakulátumban, ami a tesztoszteron kiegészítés elhagyása után még több hónapig eltarthat.

7. tévhit: Teljes mértékben kerülni kell a férfiaknak az alkoholfogyasztást, ha párjukkal babát terveznek

A krónikus alkoholfüggőséget összefüggésbe hozták az alacsonyabb spermiumszámmal, és a spermiumok gyengébb mozgékonyságával, a túlzott alkoholfogyasztást pedig a terhességig eltelt idő növekedésével. Az alkohol alkalmankénti, mérsékelt fogyasztása azonban nem csökkenti bizonyítottan a férfiak termékenységét.

8. tévhit: A dohányzás nem befolyásolja a férfiak termékenységét

A dohányzás a termékenységre is káros lehet, és a napi 5 cigaretta elszívása alacsonyabb termékenységi rátával járhat. Kimutatták, hogy a cigarettafüstben olyan toxikus anyagok vannak, amelyek alacsonyabb spermiumkoncentrációt és csökkent spermium motilitást eredményezhetnek.

9. tévhit: A kávéfogyasztás meddőséget okoz a férfiaknál

A koffeinfogyasztásnak nincs kimutatható hatása a sperma térfogatára, a spermiumok számára, a spermiumkoncentrációra vagy a spermiumok mozgékonyságára azoknál a férfiaknál, akik mérsékelt kávéfogyasztók (ez napi legfeljebb 3 csészényi kávét jelent).

10. tévhit: A klasszikus szabású férfi alsónadrág viselése csökkenti a spermiumok minőségét

Egyes tanulmányok szerint az ilyen alsónadrágok viselése csökkentheti a spermiumok minőségét azáltal, hogy megemelik a herezacskó körüli hőmérsékletet. Azonban ezek a tanulmányok nem meggyőző eredményűek.

Cikk forrása: scarymommy.com