Teherbeesés

A férfiak sem halogathatják a gyermekvállalást

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra. Az idősebb apák párjaiknál gyakran lép fel terhességi komplikáció és a koraszülés esélye is nagyobb.
2019. Május 14.
A férfiak sem érnek rá bármeddig a gyerekvállalásra

Nemcsak a nőknél, de a férfiaknál is ketyeg a biológiai óra. Bár nincs pontos definíciója annak, hogy mikortól számít idősnek egy apa, de általában 35-45 év közé szokás tenni.

A Rutgers Egyetem kutatóinak közleményéből az derül ki, hogy a 45 év fölött apává váló férfiaknál csökkent a termékenység, a párjuknál pedig gyakrabban fordultak elő olyan komplikációk, mint a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás és a koraszülés.

Az idősebb apák gyerekeinél gyakrabban alakulnak ki rákos megbetegedések, autizmus, kognitív rendellenességek. Magasabb a halvaszülés, a koraszülés, az alacsony születési súly kockázata és az olyan születési rendellenességeké, mint a veleszületett szívbetegség vagy a farkastorok – írja az Index.

A szakemberek azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, hogy még lehetőleg 35, de 45 éves koruk előtt mindenképpen menjenek el egy spermabankba, hogy elkerülhessék a fenti kockázatokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu