Teherbeesés

Sokszor elég a lelki támogatás, és megtörténik a csoda, a teherbe esés

A meddőségi kivizsgálások és eljárások megterhelik a lelket, ami miatt azonban csökken a siker esélye. Mi a megoldás?
2022. November 22.
stressz és meddőség
A stressz megnehezíti a teherbe esést (Fotó: Getty Images)

A stressz kibillentheti szervezetünket az egyensúlyi állapotból, ami nehezítheti a megtermékenyülést – vallja Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, analitikus terapeuta, aki beavatott bennünket a gyermekvállalással kapcsolatos lelki nehézségek természetrajzába.

Mit kezdhet egy fiatal lány a termékenységgel kapcsolatos lelki nehézségekkel, amelyek épp akkor jelentkeznek, amikor identitása alakulóban, formálódóban van? Az egyik lehetséges stratégia, hogy tudatosan szembenéz ezekkel, és a hasonló problémákkal küzdő emberek segítségére siet.

Ezt az utat választotta Soltész Krisztina, a Budai Termékenységi Centrum szakmai vezetője is, aki azt is elárulta, hogy C. Molnár Emma szárnyai alatt tanulhatott, ami aztán egész szakmai életútját meghatározta.

Milyen az ideális meddőségi kezelés folyamata?

Egy termékenységi centrum vezetőjével való beszélgetéskor óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy milyen az ideális meddőségi kezelés. A klinikai szakpszichológus így vallott erről:

Elengedhetetlen, hogy minél alaposabb és személyre szabott kivizsgálásban részesülhessenek a párok, és hogy olyan empatikus szakember foglalkozzon velük, aki – ha szükséges – finomra hangolja a terápiát; de ugyanilyen fontosnak tartom, hogy már a kezdetektől jelen legyen a lelki támogatás is, hiszen egy sokszor nagyon nehéz, stresszel teli út vár rájuk.

A meddőségi kivizsgálások és reprodukciós eljárások megterhelik a lelket, és az adekvát megküzdés csökkenésével (pl. amikor a páciens nem bírja tartani a sokszor igen nehéz életmódváltást) a sikeres megtermékenyülés esélye is csökken. Nagyon fontos tehát, hogy legyen kivel megbeszélni ezeket a nehézségeket, hiszen a társadalomban a termékenységgel kapcsolatos problémák még mindig tabunak számítanak.

Kiemelten fontos lenne az is, hogy egy-egy sikertelen lombik után minél hamarabb sor kerüljön egy lezáró beszélgetésre, amely során a párok átbeszélik a szakemberrel a kezelés tanulságait és azt, hogy milyen további teendők várnak rájuk. Tapasztalataim szerint egy sikertelen kezelés után általában a pácienst azzal bocsájtják útjára, hogy három hónap múlva jöjjön vissza, miközben a visszacsatolás hiánya nagy szenvedést okozhat számára.

A stressz és a meddőség kapcsolata

Összetett és nehéz feladat annak a feltárása, hogy miért nem köszönt be a várva várt gyermekáldás egy pár életébe, de ma már tudjuk, hogy a krónikus stressznek kiemelt szerepe van számtalan betegség és probléma, így a reprodukciós zavar kialakulásában is. Ezek megértéséhez érdemes az ún. bio-pszicho-szociális modellbe helyeznünk a velünk történteket, aminek a magyarázatában Soltész Krisztina sietett segítségünkre.

A bio-pszicho-szociális modell azt jelenti, hogy mindannyiunknak vannak velünk született biológiai hajlamaink. Ezek bizonyos problémákra, betegségekre való hajlamot jelentenek, amelyek krónikus stressz esetén a lelki alkatunknak, temperamentumunknak megfelelően és a környezeti hatásokra betegség formájában manifesztálódnak, és meddőséget okozhatnak.

Életünk során számtalan külső stressz ér bennünket (maguk a meddőségi kivizsgálások és kezelések is jelentős stresszforrásnak számítanak), de a családunkból, gyerekkorunkból hozott hiedelmek, elvárások és sémák is okozhatnak krónikus stresszt. Ezek a hiedelmek alapozzák meg azt, hogy milyen magasra tesszük magunkban a mércét, milyen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben (pl. „Nem bízhatok az emberekben, mindent nekem kell kézben tartani”).

Sokszor felmerül, hogy a reprodukciós nehézségek hátterében a szülőkkel, az anyával való viszony áll – ha a krónikus stressz oldaláról nézzük, akkor ez is egy lehetséges ok. Ha például túlféltettek és óvtak a szüleim, akkor azt tanulom magamról, hogy nem vagyok biztonságban, a világ pedig egy veszélyes hely, ez pedig szintén egy krónikus stresszhelyzetet teremt – tette hozzá a szakértő.

Az áldozathibáztatás mint stresszforrás

A meddőséghez tapadó súlyos stresszforrást jelenthetnek az áldozathibáztató megjegyzések, amelyekkel elsősorban a nők szembesülnek. Gondoljunk csak bele, hogy komoly történelmi hagyományai vannak annak, hogy utódlási gond esetén mindig a nőket tették felelőssé.

A „Ne görcsölj rá!”, „Túlságosan akarod!”, „Engedd el!”, „Nem is akarod igazán!” – típusú megjegyzések mind-mind áldozathibáztatóak, és még inkább kétségbe ejtik a pácienseket, újabb stresszforrásként szolgálva. Ezért is fontos, hogy megfelelő, képzett szakemberhez kerüljünk, és a segítségével feldolgozzuk az ennek a helyzetnek a megélését nehezítő hiedelmeket – hangsúlyozta a szakértő.

Kik kérnek lelki támogatást a meddőségi kezelések kapcsán?

Soltész Krisztina az első konzultáció előtt mindig felajánlja annak a lehetőségét, hogy a felek együtt érkezzenek hozzájuk, hiszen a meddőség mindkettőjüket érintő probléma, így hasznos lehet, ha feltárják, hogy a pár tagjai hol tartanak lelkileg ebben a folyamatban.

Ugyanakkor tapasztalatai szerint mégis inkább a hölgyek fordulnak hozzájuk segítségért, hiszen a női identitáshoz igen szorosan hozzátartozik az anyaság, és amikor ennek a lehetősége sérül, erős identitásválság, szenvedésnyomás jön létre.

Amikor azonban a kezelések kapcsán veszteségekre kerül sor (pl. vetélés), akkor a férfiak is megérintődnek párjuk nehézségei, szenvedései láttán, hiszen a kivizsgálások és beavatkozások a nő testét érintik elsősorban.

Meddőség és párkapcsolati nehézségek

A termékenységi problémák, ezek kivizsgálása és kezelése gyakran olyan, mintha hullámvasútra ültetné a párokat, és ez a kapcsolatukat is megterheli. Ezek megoldásában a párkapcsolati intervenció és párkapcsolati mediáció is segíthet attól függően, hogy kinek mire van szüksége; de olyan is előfordulhat, hogy külön-külön dolgozik a pár, és az egyéni munka lesz inkább megfelelő számukra – árulta el Soltész Krisztina.

Amikor megtörténik a csoda – a lelki támogatás jelentősége

A pszichológus munkájának fontos aspektusa, hogy a pácienst empatikusan tudja támogatni, aki így jobb pszichés állapotba kerül, és végig tudja csinálni a szükséges vizsgálatokat, valamint az életmódváltás nehéz feladatával is megbirkózik. Soltész Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy a relaxációnak kiemelt szerepe van abban, hogy a páciens jobb pszichés állapotba kerüljön:

Egy 44 éves páciensem, aki három hónapja járt hozzám és három sikertelen lombikon volt túl, külföldi donációra készült. Már ki is utazott, amikor kiderült, hogy várandós, ráadásul spontán esett teherbe. Az ő példája is jól mutatja, hogy nem mindig a nagy pszichoterápiás intervenciók fognak segíteni, hanem az, hogy a páciens megtapasztalja, hogy nincs egyedül. Ez adott erőt ennek a kliensemnek is, aki elkezdett sportolni, betartotta a diétát, relaxált és megtörtént várva várt csoda.