Teherbeesés

Lombikbébi-kezelés: milyen módszerek és eljárások léteznek?

A lombikkezelés egy bonyolult folyamat, melynek során többféle kiegészítő eljárással is találkozhatnak a meddő párok. Ezek közül mutatunk be - a teljesség igénye nélkül - néhányat dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember segítségével.
2022. Május 11.

A meddőséggel küzdő párok számára a lombikkezelés (IVF- in vitro fertilizáció) az egyik lehetséges út a sikeres gyermekvállaláshoz. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a lombikeljárás egy bonyolult folyamat – ami a stimulációt, leszívást és a testen kívüli megtermékenyítést is magában foglalja -, és amelyekhez különféle kiegészítő vagy spermaszelekciós eljárások kapcsolódhatnak – tudtam meg dr. Tóth Alexandrától, a LilyMed Termékenységi és Nőgyógyászati Magánrendelő szakorvosától, a Babagenetika Egyesület szakértőjétől.

A lombikbébi-eljárás szükségességéről mindig – a meddőségi kezelés során elvégzett – előzetes vizsgálatok eredményeinek függvényében dönt a szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember; a kezelésre pedig egyénre szabott stimulációs protokollt alkalmazva kerül sor.

A lombikkezelésről dióhéjban

A lombikbébi-eljárás egy több lépcsőből álló, bonyolult eljárás. A pár női tagjánál történő hormonstimulációt majd a tüszőleszívást követően, a petesejteket laboratóriumi körülmények között, megtermékenyítik a hímivarsejtekkel. Az így létrejött embriókat embriólaborban tenyésztik, majd a sejtosztódást követően az embriót beültetik az anyaméhbe.

Milyen módon történhet a megtermékenyítés a lombikkezelés során?

A petesejt megtermékenyítésének két módja van: a hagyományos IVF és az intracitoplazmatikus spermium injektálás (ICSI- ejtsd: ikszi).

Hagyományos IVF

Dr. Tóth Alexandra arra kérdésemre, hogy miben különbözik ez a két eljárás, elmondta, hogy a kettő technika közül a hagyományos IVF az, ami leginkább hasonlít a természetes megtermékenyítés körülményeire. Ennél az eljárásnál először előkészítik a petesejteket, és megfelelő körülmények között (tápoldatban) összeengedik a spermával (egy petesejtre adott mennyiségű mintát csepegtetnek). Ezt követően a minta inkubátorba kerül, majd másnap reggel ellenőrzik a megtermékenyülés eredményét.A hagyományos IVF nagy pozitívuma a természetes szelekció, mivel a petesejteket előzőleg nem tisztítják meg, ezért – akárcsak a természetes megtermékenyüléskor – a hímivarsejteknek itt is át kell majd hatolniuk a petesejtet körülvevő kumulusz rétegen, valamint a zóna pellucidán (a petesejtet közvetlenül körülvevő réteg), hogy aztán a bejutó spermium befecskendezhesse az örökítőanyagát és megtermékenyíthesse a petesejtet.

ICSI

Vannak olyan kizáró tényezők (pl. nagyon súlyos eredetű férfi meddőség esetén, amikor a spermium számbeli, morfológiai vagy mozgásbeli eltérést mutat), amelyek nem teszik lehetővé a hagyományos IVF eljárást – hangsúlyozta a szakember. A férfi eredetű probléma egyik javallata egy mesterségesebb, szakmai ajánlások alapján alkalmazható eljárás, az ICSI.Az ICSI esetében – a hagyományos IVF során is alkalmazható – spermaszelekciós eljárást vesznek igénybe, vagy ha nem indokolt, akkor a mikroszkóp alatt a biológus kiválaszt egy spermiumot majd ezt fecskendezik mikromanipulátor (egy mikroszkópra szerelt, mechanikus, elektromos vagy hidraulikus vezérlésű eszköz, amellyel mikrométeres nagyságrendű mozdulatok végezhetőek) segítségével a petesejtbe.Az ICSI kezelést tradicionálisan a férfi eredetű meddőség esetében alkalmazták –  árulta el a doktornő. Manapság, azonban a hagyományos IVF kezelés háttérbe szorult, míg az ICSI-t egyre szélesebb körben alkalmazzák, hiszen növeli a megtermékenyítési arányt. Amennyiben PGT-re (a visszaültetés előtti embriók genetikai vizsgálata) kerül sor, a mintavétel csak úgy lehetséges, ha ICSI megtermékenyítés történik.

Milyen spermaszelekciós technikák léteznek?

Többféle technika és eljárás létezik – tudtam meg a doktornőtől, melyekhez nemzetközi ajánlások is vannak.Nagyon átfogó és a laikusok számára is jól érthető a humán asszisztált reprodukcióra és embriókutatásra felügyelő brit hatóság (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) által összeállított tájékoztató, ami a termékenységi kezelés során igénybevehető extra eljárásokat a közlekedési lámpák színeivel jelöli (Traffic Light System). Az, hogy egy eljárást hatékonynak minősítenek-e, elsősorban az határozza meg, hogy rendelkezésre állnak-e nagy esetszámú randomizált kontrollált vizsgálatok (ún. RCT-k), amelyek bizonyítják, hogy az adott eljárás használatával megnő az élve születések aránya – avatott be a szakember.A HFEA jelölései – Traffic Light System

Zöld: Egynél több jó minőségű vizsgálat áll rendelkezésre az eljárás biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Sárga: Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, ami ígéretes eredményeket mutat, de még tovább kutatásra van szükség.

Piros: Nincs bizonyíték rá, hogy hatékony és biztonságos az adott eljárás.

Fontos, hogy ezekkel az eljárásokkal kapcsolatban a meddőségi szakembertől kérjünk tájékoztatást, aki a konzultáció keretén belül mindig az adott párra és személyre szabottan fogja elmagyarázni azokat a technikákat, amelyek szóba jöhetnek. Sok páciens esik ugyanis abba a hibába, hogy elegendő háttértudás nélkül olvas el minden, az interneten fellelhető információt, és ő maga szeretne választani. Bízzuk magunkat a szakemberre és az ő kompetenciájára! – javasolja a doktornő, akit arra kértem, hogy mutassunk be két különleges eljárást, az AHA-t (asszisztált hatching) és a PICSI-t (pre-szelektív ICSI vagy Physiological intracytoplasmic sperm injection).

AHA

Ez az eljárás, amit főleg friss visszaültetések esetén használnak, az embriót körülvevő külső burok, a zóna pellucidának a mesterséges (lézerrel történő) megnyitását jelenti. Ahhoz ugyanis, hogy az embrió a méh üregébe érve megtapadhasson a méhnyálkahártyán, először meg kell törnie a burkot, majd ki kell kelnie belőle (angolul: hatching). Az AHA-eljárással pedig ebben fognak neki segíteni.

A nemzetközi ajánlások többféle javallatot is megfogalmaznak, a doktornő ezek közül kettőt emelt ki: az AHA a 35 évnél idősebb nők esetében javasolt, és abban az esetben is szóba jöhet, ha az embriológus az embrió fejlődése során azt látja, hogy vastagabb zóna pellucida figyelhető meg.

PICSI

A PICSI eljárással az életképes hímivarsejteket választják ki. Ezzel az eljárással a spermiumok hialuronsavas kötését vizsgálják meg egy speciális petricsészében. A hialuronsav a petesejt burkán is megtalálható kémiai anyag, amelyhez az életképes spermium kötődni képes.

A lombikkezelés során a hialuronsav kötődés által kiválasztott spermiumokat fogják felhasználni.

Mikor kerülhet sor genetikai szűrésre (PGT)?

A lombikbébi-eljárásban lehetőség van a visszaültetés előtti embriók genetikai vizsgálatára (preimplantációs genetikai teszt). A hazai törvényi szabályozás értelmében csak a PGT-SR és a PGT-M van engedélyezve. Ez azt jelenti, hogy az embriót csak a szülőpár által hordozott kromoszómaszerkezeti vagy monogénes (egy génhez kötött) öröklődő betegségekre lehet bevizsgálni – hangsúlyozta dr. Tóth Alexandra.A javallatot klinikai genetikus orvosnak kell felállítani, és egy háromfős genetikai bizottság engedélye szükséges a jóváhagyáshoz. A mintavételre az esetek nagy részében az 5. napos embrióból kerül sor.ÚtravalóulMivel a lombikeljárás egy igen összetett és hatalmas téma, ami sokfelé elágazik, így a későbbiekben további cikkeket is szeretnénk neki szentelni.A cikk szakértője: dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember.