Teherbeesés

A “pulykatöltős” módszer hatékonyabb, mint a lombikprogram

Amennyiben a pulykatöltős módszerként is ismert méhen belüli megtermékenyítést (IUI) használják a szakemberek, jelentősen nő a siker ráta.
2017. Augusztus 03.

A pulykatöltős módszernek nevezett eljárás lényege, hogy a spermiumok közvetlenül a hüvelybe kerülnek az inszeminációs eljárás során. Ennek a módszernek a használatakor a sikeres terhesség és élveszülés esélye 22 százalékkal nő.

A jelenlegi orvosi ajánlás (ún. NICE ajánlás) szerint azok a párok, akik egy éve sikertelenül próbálkoznak, a legjobb, ha nem is próbálkoznak az IUI-módszerrel, hanem egyből rátérnek az IVF-re, vagyis a lombikprogramra.

„Első lépésként ugyanakkor az IUI igen hasznos lehet, hiszen bizonyos esetekben rögtön IVF-fel kezdeni olyan, mintha fejszével akarnak feltörni egy diót” – mondja Roy Homburg, a londoni Homerton University Hospital reproduktív tudományainak professzora. A szakember szerint a megfelelő termékenységet elősegítő gyógyszerek használata mellett az IUI hatékonyabb lehet, mint az IVF, azonkívül kevesebb mellékhatással is jár.

Mindezt talán két kutatás is alátámasztja. A University of Auckland munkatársai 201 nőt vizsgáltak, akik három hónapon át természetes úton próbáltak teherbe esni. Akiknek ez nem sikerült, átálltak az IUI módszerre. Az eredmények szerint az IUI segítségével a születések száma a természetesen úton történt fogantatás 9 százalékához képest IUI-vel 31 százalékra emelhető, ami 22 százalékos emelkedést jelent. Egy holland tanulmány nemrégiben azt igazolta, hogy az IUI és az IVF közel hasonló eredményt hozhat, szóval úgy tűnik, érdemes a szakorvosoknak és a pároknak az IUI módszerben is gondolkodni.

Ezek a cikkek is a lombik és megtermékenyülés témakörhöz kapcsolódnak:

  • Itt az új lombikprogram
  • Innováció a meddőség kezeléséről
  • Tavasszal eredményesebb a lombikprogram
  • A legtöbb kapcsolat túléli a meddőségi kezelést
  • Forrás: Medipress