Teherbeesés

Egy kutatás szerint ötből egy esetben természetes úton is teherbe eshetnek a nők a lombikeljárás után

Ötből egy esetben természetes úton is teherbe tudnak esni azok a nők, akiknek korábban mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekük – derült ki a Human Reproduction cím szaklap friss számában megjelent kutatásból, írja a The Guardian című lap alapján az MTI.
2023. Június 22.
ivf
(Kép forrása: Getty Images)

Annette Thwaites, a University College London kutatója, a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott: messze nem ritka eset, hogy valaki természetes úton essen teherbe egy lombikbébi után, ami teljesen ellentétes a közhiedelemmel.

A kutatás során tizenegy nemzetközi tanulmány összesen több mint ötezer nőre vonatkozó eredményeit tekintették át, és ezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az asszisztált reprodukciós eljárásokat követő – többnyire – három éven belül átlagosan ötből egy esetben újabb gyermek fogant meg természetes úton. Ez az összefüggés az asszisztált reprodukciós eljárás fajtájától és kimenetelétől függetlenül fennáll – emelték ki.

A kutatók úgy vélték, a reprodukciós eljárások ösztönözhetik a természetes fogamzást: „biológiailag lehetséges, hogy a lombikeljárás (IVF) során alkalmazott petefészek-stimuláció javítja a szerv természetes működését”.

Emellett utaltak arra is, hogy a várandósság alatti hormonális változások, valamint a gyerek születésével csökkenő stressz szintén segíti a természetes fogamzást.

Forrás: MTI