Teherbeesés

Így csökkenti a kávé és az alkohol a termékenységet

A meddőségnek sok oka lehet, a hormonális zavarok a leggyakoribbak, amelyek kialakulását az étrend jelentősen befolyásolja.
2022. Szeptember 14.

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma, 25-50 százalékuknál nehézségbe ütközik a fogantatás. A meddőségnek nagyon sok oka lehet, általában több tényezős a probléma. A leggyakrabban (30 százalék) a hormonális rendszer zavarai állnak a háttérben – olvashatjuk a Budai Endokrinközpont cikkében. A meddőségi problémák oka lehet tovább a peteérés zavara (20 százalék), a spermium-ondó betegségei (20 százalék), gyulladásos-immunológiai okok (20 százalék), illetve a petekürt átjárhatóság zavara (10 százalék).

Nagyon lényeges, hogy már a fogantatás tervezett időpontja előtt 3-6 hónappal érdemes elhagyni a káros szokásokat, mert nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is jelentkezhetnek ezek következményei. A pár mindkét tagjának érdemes tudatosan és egészségesen élni, mert az étrendi, életmódbeli szokások a hormonális egyensúlyt befolyásolják.

Amiket kerüljünk, ha babát szeretnénk

Alkohol, kávé, cigi

Bizonyítottan csökkenti a termékenységet az alkohol és kávéfogyasztás. Napi öt pohár bor 3-6 hónapon át  közel felére csökkenti a megtermékenyülés valószínűségét. Ráadásul az alkohol a spermiumokat is károsítja. Tehát a tervezett terhesség előtt érdemes elhagyni az alkoholt.  Napi 1 kávé még nem okoz problémát, de ennél több már negatívan hat a peteérésre és nagymértékben csökkenti a spermiumok mozgását. Hasonlóan nem kedvez a megtermékenyülésnek az energiaitalok, üdítők fogyasztása, ahogy a dohányzás sem.

Xenoösztrogének

Különösen a peteérésre és a spermiumképződésre káros kémiai anyagok. Nagyon sok helyen találkozhatunk xenoösztrogénekkel: festékekben, műanyagokban, rovarirtókban. Megtalálhatók körömlakkban, mosogatószerben, cumisüvegben, dezodorokban, samponokban, arckrémekben. Azért is nagyon károsak, mert nem  vagy nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak és fogyás  során  bekerülnek a keringésbe. Felboríthatják az anyagcserét, rákos daganatokat okozhatnak.

Meg kell jegyezni, hogy a fitoösztrogének (növényi hormonok) szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart és le is bomlanak a szervezetben.

Amikkel támogatjuk a megtermékenyülést

Vitaminok, nyomelemek

Már a tervezett fogantatás előtt legalább 3 hónappal szedjünk folsavat, bizonyítottan védi a DNS-t. A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 emeli a spermiumszámot.

A cink hormonális és immunológiai  szempontból fontos nyomelem. A pár mindkét tagjának célszerű kiegészíteni a cink bevitelt az étrendben.

A szelén alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásában játszik fontos szerepet. Ráadásul a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is  javítja.

Az esszenciális zsírsavak főleg a spermiumok képződésére és minőségére hatnak kedvezően. A C-vitamin is a spermiumok mozgását fokozza, emellett védi a DNS-t.

Az L-Arginin nevű esszenciális aminosavat általában nem kell pótolni, ha kiegyensúlyozottan étkezünk. Fontos azonban, hogy akik hajlamosak a herpesz fertőzésre ne  vigyenek be  ebből az aminosavból többletet, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a  betegség kiújulásának kockázatát.
Az L-Karnitin szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos.

Gyógynövények

A gyógynövények közül az Agnus Castus-ról vagyis barátcserjéről  bizonyították, hogy javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását. A készítmény növeli a progeszteron- ösztrogén arányt,  csökkenti a fokozott vérzést. Fontos azonban tudni, hogy a a barátcserje-bevitelnek mindig egyénre szabottnak kell lennie.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu