Teherbeesés

9 dolog, melyek miatt csökkenhet a spermiumok száma

Ha kisbabát szeretnétek, akkor nemcsak a leendő anyukának, de a leendő apukának is fontos tenni néhány életmódbeli változtatást.
2020. November 26.
9 dolog, melyek miatt csökkenhet a spermiumok száma (Fotó: Getty Images)

A Jeruzsálemi Héber Egyetem (Hebrew University of Jerusalem) egy 2017-es tanulmánya szerint a nyugati férfiak esetében a spermiumszám több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben. Erre pontos magyarázattal nem tudtak szolgálni, de a tanulmányok szerint bizonyos életmódbeli tényezőknek nagy a szerepe a spermiumszám alakulásában.

A jó hír az, hogy ezek a szintek legtöbbször nem állandóak. A normál spermiumtermelés 60-90 napig tart, így a rossz életmód hatása 2-3 hónap alatt akár vissza is fordulhat.

A Todaysparent.com szerint a következő életmódbeli tényezők felelősek lehetnek a spermiumok számának csökkenésében, ezért ezeken érdemes lehet változtatni.

Nem elegendő a magömlés

Tévhit, hogy a férfiaknak spórolni kellene a spermiumokkal, ha a pár babát tervez – valójában a gyakori szexuális aktivitás fontos a spermiumok egészsége szempontjából. “Ha a szervezet nem kapja meg az üzenetet, hogy termeljen spermiumokat, kevesebbet fog termelni” – idézi a Todayparents.com Dr. Ari Baratz termékenységi szakorvost. A megfelelő mennyiségű termelés érdekében javasolt, hogy a férfiaknak heti 1-2 alkalommal legyen magömlése.

Túl sok a kávé

A kutatások alapján a mérsékelt koffeinfogyasztás nincs negatív hatással a spermiumok számára vagy minőségére. Dr. Caitlin Dunne termékenységi szakorvos szerint az ésszerű fogyasztásra kell törekedni, ami maximum 300 mg koffein, nagyjából 2 csésze kávé. Egy 2017-ben készült, a Nutrition Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 4 csésze kávét isznak, nagyobb az abnormális alakú spermiumok aránya.

Munka laptoppal az ölben

A hőnek való kitettség is hatással lehet a spermiumok termelődésére – ilyen lehet a szauna, a pezsgőfürdő, de a fűtött autóülés is, azonban a leggyakoribb hőforrás az ölbe vett laptop. Az alkalmi ölbe vett laptop használat nem jelent problémát, de ha egész nap, vagy minden nap ölben van a laptop, az már hatással lehet a spermiumokra Dunne szerint.

Dohányzás

Baratz elmondása alapján mind a dohányzás, mind a marihuána használat csökkentheti a spermiumok számát, minőségét és hatékonyságát. A toxinok a tüdőből a keringési rendszeren keresztül juthatnak el a herékig. Egy 2015-ös, a Postgraduate Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dohányfüst akár 17,5 százalékkal csökkentheti a spermiumok számát. Azonban a dohányzásról való leszokás már néhány hónapon belül hatással lehet a spermiumszámra.

Stressz

Nehéz a stressz hatásait számszerűsíteni, annak szubjektív jellege miatt, de a termékenységi szakértők azt szokták javasolni, hogy a férfiak törekedjenek a stresszcsökkentésre. A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának (Columbia University’s Mailman School of Public Health) kutatói megállapították, hogy a stresszes férfiaknál gyakrabban alacsonyabb a spermiumok koncentrációja. A stressz a glükokortikoid hormon megnövekedett szintjét eredményezheti, amely negatív hatással lehet a tesztoszteron és a spermiumok termelődésére. A szakemberek olyan természetes stresszcsökkentő tevékenységeket javasolnak, mint a jóga vagy a masszázs.

Magas testtömegindex (BMI)

A Dél-dániai Egyetem (University of Southern Denmark) kutatói szerint a BMI növekedésével csökken a spermiumok száma. Már a kissé túlsúlyos, 25-ös BMI-vel rendelkező férfiaknál is 22 százalékkal alacsonyabb a spermiumok száma. Baratz szerint egy gyümölcsökben és zöldségekben gazdagabb étrend több szempontból is javíthatja a spermiumok minőségét. Ezek az élelmiszerek számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, többek között C- és E-vitamint, szelént és cinket, melyek javítják a spermiumok minőségét.

Túl szűk nadrág, alsónadrág

Nem javasolt olyan ruhadarabokat hordani, amelyek túl szorosak, ezáltal a herezacskókat túl közel nyomják a testhez. “A spermiumtermelés ideális hőmérséklete néhány fokkal alacsonyabb, mint a testhőmérséklet, ezért helyezkednek el a herék úgy, ahogy” – mondta Baratz. Túl közel a testhez nem tudják úgy szabályozni a hőmérsékletet, hogy egészséges spermiumtermelést tegyenek lehetővé.

Túlzott alkoholfogyasztás

A nagy mennyiségű alkohol is befolyásolhatja a spermiumtermelést. Azonban a mérsékelt vörösbor fogyasztás jótékony hatással lehet a spermiumokra. Dunne szerint a vörösborban található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a spermiumok szabad gyököknek való kitettségét, amely károsíthatja a sejteket és a DNS-t.

Kevés folsavbevitel

A folsavat régóta tekintik fontosnak a nők esetében a prenatális egészség szempontjából, de a spermiumok minőségének javítására irányuló képessége miatt is vizsgálják. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem (University of California at Berkeley) kutatói azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak naponta folsavat, ritkábban volt kóros változás a spermiumokban.