Teherbeesés

7 gyakori tévhit a termékenységről

A termékenységgel kapcsolatban számos tévhit, félinformáció él a köztudatban. Azonban ha egy pár kisbabát szeretne, és éppen próbálkoznak, fontos, hogy el tudják különíteni a tényeket a fikciótól.
2022. Március 24.
7 gyakori tévhit a termékenységről (Fotó: Getty Images)

A mother.ly összegyűjtötte a 7 leggyakoribb termékenységi mítoszt, és szakértő segítségével mondják el, mi az igazság ezekkel kapcsolatban.

Bizonyos szexpózok vagy az együttlét utáni pozíciók növelik a terhesség esélyét

Valószínűleg már hallottál arról, hogy bizonyos szexpózok növelhetik a teherbeesés valószínűségét azzal, hogy megkönnyítik a spermiumok eljutását a méhnyakba, de a tanulmányok szerint ez nem igaz. “A pozíció szex közben nem befolyásolja a fogantatás esélyét” – mondta el Dr. Lucky Sekhon szülész-nőgyógyász és termékenységi specialista a portálnak.

Az együttlét utáni pózok ugyanazt a logikát követik, de ezek sincsenek hatással a fogantatás esélyére. “Miután az ejakuláció megtörténik, a spermiumoknak másodpercekbe vagy percekbe telik, amíg a reproduktív traktusba kerülnek, és bejutnak a méhbe és a petevezetékbe” – magyarázta el a szakember. Ez pedig független attól, hogy milyen a pozíció.

Ha már van egy vagy több gyermeked, automatikusan és hamar teherbe esel legközelebb

Bár egy baba születése jó jel a jövőbeli terhességekre nézve, de nem garantálja a későbbi termékenységet. A szakértő szerint nincs olyan összeadódó hatás, hogy a gyermekvállalás növeli a siker esélyét a jövőbeni próbálkozások során.

Másodlagos meddőségről beszélünk, ha már született valakinek gyermeke, de utána nem tud teherbe esni, amikor ismét próbálkoznak. Ilyen esetben a pár bármely tagjánál lehet valamilyen meddőségi probléma.

A hormonális fogamzásgátlás meddőséget okoz

Dr. Sekhon szerint a legtöbbeknél gyorsan visszatér a termékenység, miután abbahagyják a hormonális fogamzásgátló szedését. Megjegyezte, hogy azoknál, akik évek óta szednek hormonális fogamzásgátlót, előfordulhat hosszabb késés, de 3-6 hónapon belül vissza kell térnie a normál állapotnak. Fontos, hogy ha valaki valamilyen orvosi ok, például PCOS miatt kezdett el fogamzásgátlót szedni, a meddőségnek lehetnek más okai is, amelyeket ki kell vizsgálni.

A férfi alsónemű-választása befolyásolhatja a spermiumok számát

A szúk fehérnemű mítosza részben igaz lehet. A herékben van egy beépített reflex, ami segít ellazítani az izmokat, ha túl felmelegszenek. “Szűk alsónemű esetén nehezebb a herezacskó hőmérsékletét szabályozni ezzel a reflexszel” – mondta el a portálnak a szakember.

Ha a herék túlmelegednek, az negatívan befolyásolhatja a spermiumkoncentrációt, de a spermiumszámra gyakorolt hatás átmeneti, és nincs hatással hosszútávon a termékenységre.

A stressz meddőséget okoz

A stressz és a termékenység közti kapcsolat csak állandósítja a szorongást, ha valaki próbál teherbe esni. Ha azt mondod, ne stresszeljen, ha meddőségben szenved, az olyan, mintha egy álmatlansággal küzdő mondanád azt magának, hogy aludnia kell.

Mi az igazság tehát ezzel kapcsolatban? Dr. Sekhon szerint bár a stressz közvetlenül nem okoz meddőséget, ha a szervezet “erős fizikai stressznek, például éhezésnek, vagy akár maratoni edzésnek van kitéve, az megszakíthatja a rendszeres ovulációt, ami közvetve meddőséget okozhat”. A napi stressz kezelése az általános egészség szempontjából létfontosságú, de ha nem észlel valaki szabálytalan ciklusokat, valószínűleg a termékenységre nem lesz hatással.

Ha az édesanyád nehezen esett teherbe, te is nehezen fogsz

A szakember szerint vannak olyan esetek, amikor a termékenységet befolyásoló állapotok lehetnek genetikai eredetűek, de ez nem az egyetlen ok. A meddőségnek sok más formája van, amelyek nem kapcsolódnak mögöttes genetikai problémákhoz. Ezek egy része fizikai ok, míg mások olyan tényezőkhöz kapcsolódnak, mint az életkor, a spermiumok száma, vagy az alapvető egészségügyi állapot.

A kromoszóma-rendellenességek, a korai menopauzára való hajlam, vagy az olyan állapotok, mint például a PCOS, amelyek megszakíthatják az ovulációt, öröklődhetnek. A családi kórtörténet ismerete segíthet, amikor valaki meddőségi specialistához fordul.

Az orgazmus növeli a teherbeesés esélyét

“Régóta fennálló elmélet az, hogy az orgazmus során fellépő méhösszehúzódások segíthetnek a spermiumoknak átjutni a méhnyakon és a reproduktív traktusba. Ezt azonban megcáfolták, és nem bizonyították még tanulmányokban” – mondta Dr. Sekhon.

Ha termékenységgel, meddőséggel kapcsolatos kérdéseid, aggályaid vannak, érdemes nőgyógyászhoz fordulnod.

Forrás: mother.ly