Teherbeesés

Tévhitek és tények a teherbe eséssel kapcsolatban

A fogantatással kapcsolatban még mindig számos tévhit él a köztudatban. Következzen néhány tény és tévhit a teherbeesésről.
2022. Január 17.

“Az édesanyám 39 éves korában szült meg engem, ezért még bőven van időm” – Tévhit

“A legveszélyesebb tévhit az, hogy a nők azt gondolják, 40 éves korukig van idejük” – mondta el a todaysparent.com portálnak Paul Claman szülész-nőgyógyász. A szakember szerint a termékenység valójában rohamosan csökkenni kezd 27-28 évesen, és 35 éves kortól már bizonytalan. Az Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaság szerint 40 éves korra egy nő esélye a terhességre ciklusonként kevesebb, mint 5 százalék. Számos tényező – köztük az alkoholfogyasztás, a koffein- és nikotinbevitel, valamint az olyan állapotok, mint az endometriózis vagy a PCOS – van hatással a termékenységre, ezért nem az alapján kell dönteni, mikor fogantak a testvéreink.

“A menstruációm nagyjából szabályos. Rendben leszek!” – Tévhit

A szabályos menstruációs ciklus 28 napos (+/- 1-2 nappal rövidebb vagy hosszabb). Ha minden hónapban jelentősen eltérő, az jelentheti azt, hogy nehezebb lehet a teherbeesés. Ha a menstruáció nem kiszámítható, ha nem fut úgy, mint egy óramű, érdemes konzultálni az orvossal is, hogy segítsen a ciklus nyomon követésében.

A D-vitamin hiánya hatással lehet a termékenységre – Tény

A D-vitamin ajánlott mennyisége egészséges, normál súlyú felnőtteknek napi 2000 NE (nemzetközi egység). Érdemes vérvizsgálattal is kideríteni, hogy milyen a jelenlegi D-vitamin szint, és tanácsot kérni az orvostól is, hogy mennyit és milyen formában szükséges pótolni.

Az orgazmus segít célba juttatni a hímivarsejteket – Tévhit

Az elméletet, miszerint az orgazmus segít az összehúzódó méhbe juttatni a hímivarsejteket, már megcáfolták tanulmányokkal, melyek szerint nincs összefüggés az orgazmus és a fogantatás között. Valójában a hímivarsejtek napokig életben maradhatnak a reproduktív traktusban, akár van valakinek orgazmusa, akár nincs.

Minden nap szeretkeznetek kell a teherbeeséshez – Tévhit

Ha a szexuális együttlétekre katonai küldetésként tekint a pár, az indokolatlan stresszhez vezethet, amire nincs szükség a teherbeeséshez. A peteérés nagyjából 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt esedékes. A termékeny időszak maximális kihasználása érdekében Claman szerint két-három naponta javasoltak a szexuális együttlétek, 18 nappal a következő menstruáció előtt kezdve.

Csak a 14. napon, a peteéréskor kell szeretkezni a teherbeeséshez – Tévhit

Már néhány nappal a peteérés előtt is jó, ha vannak szexuális együttlétek, mert a hímivarsejtek akár 72 órán át is a méhnyakban maradhatnak, várva a leszálló petesejtet. Ha megvárod a testhőmérséklet emelkedését, akkor már megtörténhetett az ovuláció, és előfordulhat, hogy kihagyod a termékenységi ablakot – a petesejt csak 12-24 óráig marad életben, miután felszabadult.

Ha fiút szeretnél, közvetlenül az ovulációkor, ha lányt, akkor néhány nappal korábban van szükség az együttlétre – Tévhit

Al Yuzpe szülész-nőgyógyász szerint mindig 50-50 százalék esélye van, de nincs természetes mód a baba nemének meghatározására.

A párodnak is fel kell készülnie – Tény

Amellett, hogy neki is meg kell győződnie arról, hogy megfelelő a D-vitamin szintje, érdemes folsavat is szednie a velőcsővel kapcsolatos problémák megelőzésére. Kérjétek ki az orvos tanácsát a javasolt folsav-bevitellel kapcsolatban.

Ellenőriztetned kell a pajzsmirigyedet – Tény

A pajzsmirigy alulműködése akadályozhatja a teherbeesést. A pajzsmirigy az anyagcsere fő irányítója, ezért ha lassú, semmi nem fog megfelelően működni. De a pajzsmirigy túlműködése is okozhat gondot, ezért is érdemes kivizsgáltatni.

A stresszes nők nem esnek teherbe – Talán igen, talán nem

A stressz valóban nem jó, tényleg ez az utolsó, amire a szervezetnek szüksége lenne a teherbeeséshez. Yuzpe azonban hozzátette példaként azokat az országokat, ahol éhínség és háború van, de a nők akkor is teherbe esnek. Ugyan a stressznek lehet szerepe, lehetetlen számszerűsíteni a mértékét. Alapvetően érdemes annyira csökkenteni a stresszt, amennyire csak lehet, mert az összességében jobb a szervezetnek.

Szex után érdemes 30 percig ágyban maradni, és a lábakat felemelve a falnak támasztani – Tévhit

Yuzpe szerint semmi különbség nincs, ha valaki ezt megteszi, vagy ha nem. Az is normális, ha közvetlenül utána felállsz, és érzel némi folyást. “A hímivarsejtek azonnal észak felé indulnak, míg az ondófolyadék dél felé halad” – mondta el Yuzpe.

Forrás: todaysparent.com