Teherbeesés

Mi az a másodlagos meddőség?

Az első baba születése után előfordulhat, hogy a teherbeesés nem történik olyan könnyen, mint arra a pár számított.
2021. Október 28.
Mi az a másodlagos meddőség? (Fotó: Getty Images)

Másodlagos meddőségnek nevezik, ha a gyermek születése után nem fogan meg a következő baba, illetve ha az anya nem tudja kihordani a terhességet.

A TODAY szerint a másodlagos meddőség, vagyis a múltbéli terhesség utáni fogamzási nehézség valószínűleg ugyanolyan arányban fordul elő, mint az elsődleges meddőség, és a párok körülbelül 10 százalékát érinti.

“A másodlagos meddőség meglehetősen gyakori” – mondta el Dr. Meredith Snook, a Pittsburghi Egyetem Szülészeti, Nőgyógyászati és Reprodukciós Tudományok Tanszékének adjunktusa a TODAY Parents-nek. A szakember úgy definiálta a másodlagos meddőséget, hogy ha egy nőnél, aki 12 hónapja védekezés nélkül él nemi életet, nem tudnak klinikai terhességet megállapítani, de korábban már volt klinikai terhessége.

Míg sokan úgy gondolják, hogy csak akkor lehet szó másodlagos meddőségről, ha már szültek, Snook szerint vetéléssel végződő terhesség után is lehet tapasztalni másodlagos meddőséget.

Milyen okai lehetnek a másodlagos meddőségnek?

Dr. Stephanie Beall termékenységi specialista szerint az okok túlnyomó többsége olyan, ami elsődleges és másodlagos meddőségnél is előfordulhat. Ilyenek lehetnek:

Ahogy a healthline.com írja, csakúgy, mint az elsődleges meddőség, a másodlagos meddőség is előfordulhat a terhességhez szükséges természetes folyamat bármely pontján. A következő pontok közül egynél vagy többnél is felléphet probléma:

  • ovuláció (a petesejt felszabadulása)
  • a petesejt megtermékenyítése a hímivarsejttel
  • a megtermékenyített petesejt méhbe jutása
  • a megtermékenyített petesejt beágyazódása a méhbe

A verywellfamily.com megemlít néhány olyan tényezőt, amelyek esetén nagyobb lehet a másodlagos meddőség kockázata.

Idősebb életkor

Abban az esetben például, ha valaki az első gyermekét 35 évesen hozta világra, és 38 évesen próbálkozik a másodikkal, a termékenysége természetes módon jelentősen lecsökken. A portál szerint az életkor a másodlagos meddőség egyik fő oka.

Új partner

Ha valakinek új párja van, lehetséges, hogy neki van nem diagnosztizált meddőségi problémája. Az is előfordulhat, hogy valaki olyannak van termékenységi problémája, akinek egy korábbi kapcsolatából vannak gyerekei.

Egy mögöttes termékenységi probléma lett komolyabb

Előfordulhat az is, hogy valakinek is volt már korábban olyan problémája, mint például a PCOS, és akár a petefészek-tartalékai is lejjebb eshettek. Az idő múlásával súlyosbodhatnak a már meglévő problémák.

Súlyváltozás

A termékenységre a testsúly is hatással van. A túl alacsony testsúly vagy a túlsúly okozhat ovulációs problémákat a nőknél, a férfiak esetében pedig lehetséges, hogy hatással van a spermiumok egészségére.

Valamilyen új egészségügyi probléma

Lehetséges, hogy a pár tagjainak valamelyikénél cukorbetegség alakult ki, vagy éppen magas vérnyomásra szed gyógyszert, esetleg depresszióban szenved. A portál szerint ezen betegségek bármelyike hatással lehet a termékenységre, vagy olyan gyógyszert kell szedni ezek okán, amely befolyásolhatja a termékenységet.

A legutóbbi terhesség vagy szülés okozta termékenységi problémák

A kismedencei fertőzés, vagy a többszöri dilatáció és küret eljárás okozhat méhösszenövéseket vagy elzáródott petevezetékeket a verywellfamily.com szerint. Ha korábbi császármetszés után hegszövet alakult ki, az hatással lehet a termékenységre.

Azonban előfordulhat az is, hogy nincs semmiféle egyértelmű oka annak, hogy miért nem sikerül ismét teherbe esni. Sok esetben senki nem tud választ adni arra, hogy az adott termékenységi probléma miért nem akadályozta meg a fogantatást a legutóbb. Számos dolog van a termékenység kapcsán, amit még mindig nem értünk.

Nem érdemes halogatni az orvosi segítséget

A TODAY szakértői szerint a párok nem feltétlenül veszik észre, hogy csupán néhány év is okozhat változást, amikor másodszor szeretnének babát. “Ha később kezded építeni a családodat, nem feltétlenül szeretnéd késleltetni a második gyermek születését. Nagy különbség van a 37 és a 40 között” – magyarázta Beall.

Ez az oka annak is, hogy az idősebb életkorú pároknak hamarabb kell kezelést kérniük. A 35 éves vagy fiatalabb nőknél meddőségről beszélünk, ha egy éve nem alkalmaztak fogamzásgátlási módszereket, és nem estek teherbe. A 35-40 év közötti nőknél 6 hónap, míg a 40 év feletti nőknél 3 hónap után ajánlott, hogy kérjenek orvosi segítséget.

Ennek ellenére a másodlagos meddőségben szenvedők gyakran halogatják a kezelést. Beall szerint azok a párok, akik másodlagos meddőséggel küzdenek, gyakran több bűntudatot éreznek, önzőnek érzik magukat, és úgy és úgy gondolják, boldognak kellene lenniük a már megszületett gyermekeik miatt.

A másodlagos meddőség kezelése ugyanolyan, mint az elsődleges meddőségi kezelés. Az orvosok először megvizsgálják a pár mindkét tagját, hogy megbizonyosodjanak például arról, hogy a petevezetékek nincsenek elzárva, vagy hogy a spermiumok megfelelően mozognak.

Snook elmondta, hogy a férfi faktor komponense spermaelemzéssel és a szexuális diszfunkciókra vonatkozó vizsgálatokkal értékelhető. Az életkor előrehaladtával a nőknél pedig gyakran a petefészek-tartalékok felmérésére összpontosítanak, ami irányíthatja a kezelési lehetőségeket.

Források: today.comhealthline.comverywellfamily.com