Terhesség

10 gyakori tévhit a császármetszéssel kapcsolatban

Nagyon sok édesanya hozza világra gyermekét császármetszéssel, a mai napig mégis számos tévhit él a köztudatban a császármetszéssel kapcsolatban.
2020. Július 02.
10 gyakori tévhit a császármetszéssel kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

A Mother.ly-n megjelent cikkében Diana Spalding, szülésznő tisztázott ezek közül néhányat.

A császármetszés nem szülés

Ez az állítás kétségtelenül tévedés! Amikor egy édesanya a saját testéből világra hozza a gyermekét, az szülés. A császármetszés és a hüvelyi úton történő szülés valóban eltérő – de ami egyik esetén sem különbözik, hogy az édesanya milyen sokat tesz meg azért, hogy gyermeke megfelelően fejlődhessen a méhében, majd megszülethessen, hogy mennyire elkötelezett a baba biztonsága és egészsége iránt, hogy mennyire büszke lehet magára, amikor a kicsit világra hozta, és hogy mennyire nagyon szereti a gyermekét.A legtöbb császármetszés pedig nem előre tervezett, hanem időközben merül fel valami, ami miatt meg kell császározni az édesanyát, aki addig is keresztülment a vajúdáson.

A szülésfelkészítő órákra és szülési tervre nincs szükség császármetszéskor

Minden édesanya megérdemli, hogy a lehető legjobb legyen a szülése. Ennek a része az is, hogy szülésfelkészítő órákon vesz részt, amelynek köszönhetően magabiztosabb lehet.

A császármetszés “nem nagy ügy”

A császármetszés egyre gyakoribb, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene komolyan venni. Először is, a szülés mindig nagy, fontos dolog, és ugyanez igaz a császármetszésre is. A felépülés is lehet nehezebb a császármetszés, mint a hüvelyi szülés után, ezért érdemes időben felmérni, hogy az otthoni környezet megfelelő-e a lábadozáshoz, megvan-e a szükséges felszerelés a kényelem érdekében, és hogy van, aki segíteni tud.

Császármetszés után nem lehet szoptatni

Ugyan az elején kissé nagyobb kihívás, de császármetszés után természetesen lehet szoptatni. Érdemes egy nővér vagy egy laktációs tanácsadó segítségét kérni ebben az esetben is.

Császármetszés után nem jelentkezhet hüvelyi vérzés

Az elsődleges oka a szülés utáni hüvelyi vérzésnek, hogy a méh gyógyul és visszahúzódik a terhesség előtti méretére, a folyamat közben pedig ürül némi vér. Ez mind a hüvelyi szülés, mind a császármetszés esetén így történik.

Császármetszés után csak császárral lehet szülni

Sok nő számára lehetséges a császármetszés után hüvelyi úton is szülni – ez általában attól függ, miért volt szükséges az előző alkalommal a császármetszés. Ha császármetszés után hüvelyi úton szülne az édesanya, beszéljen meg minden, ezzel kapcsolatos fontos kérdést az orvosával.

Semmit nem lehet érezni a császármetszés közben

Fájdalmat nem lehet érezni a császármetszés közben, számos ellenőrzést végeznek előtte, hogy tudják, valóban zsibbad-e az édesanya. A baba születésekor azonban tapasztalhat nyomást a hasában, amitől sokan megijednek, de ez teljesen normális.

A császármetszés után néhány napig folyamatosan feküdni kell

Épp ellenkezőleg, a császármetszés után különösen fontos, hogy az anyuka felkeljen és sétáljon időnként, hogy ezzel is segítse a szervezete mozgását, és megelőzni a szövődményeket. Kezdetben szükség lehet a nővér támogatására is, és ugyan nem maratont kell futni, de mint bármilyen más műtét után, ilyenkor is nagyon fontos a mozgás.

A császármetszés után nincs lehetőség bőrkontaktusra

A babával való bőrkontaktus az egyik legcsodálatosabb része a szülővé válásnak, amelynek számos érzelmi és fizikai előnye is van, mind a baba, mind a szülő számára. Erre általában a császármetszés után is van lehetőség, de érdemes az orvosnak, a nővéreknek is jelezni, ha az anyuka szeretné, hogy így legyen.

A császármetszés után nem lehet szülés utáni depressziója az édesanyának

Az édesanya szervezetében ugyanazok a hormonális változások mennek végbe mind a hüvelyi szülés, mind a császármetszés esetén. Miközben a műtétből éppen felépül, az édesanyának hozzá kell szoknia ahhoz is, hogy megváltozik a család élete, és ezentúl vigyáznia kell egy apró emberkére. Ha az anyuka nagyon szomorúnak érzi magát, nehezen kötődik a babához, nincs energiája, vagy úgy érzi, kárt akar tenni saját magában vagy a babában, azonnal kérjen segítséget!Forrás: mother.ly