Teherbeesés

Tényleg egyre nehezebb természetes úton teherbe esni?

Miután majdnem mindannyian ismerünk olyan párokat, akiknek nehézségeik adódtak a teherbeeséssel, az lehet a benyomása az embernek, hogy ma nehezebb teherbe esni, mint volt mondjuk 30 évvel vagy 50 évvel ezelőtt (anyáink, nagyanyáink idejében).
2020. Január 01.

Hosszasan beszélgettem erről a jelenségről dr. Vörös Anna termékenységi specialistával, szülész-nőgyógyász szakorvossal. A tanulság: máskor és más életkörülmények között történt szüleink, nagyszüleink korában a teherbeesés, ezért azt még csak összehasonlítani sem lehet a 2000-es évek fogantatásaival. Instant világ “Jellemző a mai kor modern társadalmára, hogy tisztában vagyunk vele: jó teljesítménnyel, kellő munkával, kitartással célba érhetünk. Ami igaz is a legtöbb dologra, például tanulmányok, munkavállalás, szakmai előmenetel, csak éppen a gyermekvállalásra nem” – kezdi a magyarázatot Vörös doktornő.

Az utóbbi 10-15 évben gyermeket vállalni próbáló és abban nehézségekbe ütköző párok jellemzően nagyon hasonló életutat járnak be: továbbtanulnak, szakmai gyakorlatot végeznek, diplomázás után teljes állásban dolgozni kezdenek, gyűjtik a szakmai tapasztalatokat. Közben párt keresnek, találnak, évekkel később házasságot kötnek. És aztán egyszer csak húznak egy vonalat, hogy akkor eljött a gyermekvállalás, családalapítás ideje. “Ez önmagában nehézséget okoz így. Parancsszóra a legritkább esetben működik a fogantatás” -hangsúlyozza valószínűleg húszezredszerre a termékenységi specialista. A terv szerinti életünk gépezetét tehát váratlanul megakasztja, amikor nem sikerül az első-második hónapban a tervezett teherbeesés. Ilyenkor a nők túlnyomó többsége rettenetesen stresszelni kezd, ami pedig, ördögi kör, tovább nehezíti a teherbeesést.

A számok elég jó irányadók: “Ha a pár nő tagja 35 év alatti, a férfi pedig nem több 45 évesnél, akkor 80% a valószínűsége annak, hogy egy év alatt teherbe tud esni a nő” – teszi világossá a helyzetet a doktornő. Vagyis tíz párból kettőnek nem sikerül a terhesség 12 hónap próbálkozás alatt. Két év próbálkozásnál már 90% a teherbeesési esélyük, tehát 10-ből csak 1 párnál nem jön össze 24 hónap alatt a kisbaba. Az első sikertelen év után (35 éves kor felett már akár fél év után) egyébként ajánlott termékenységi specialistát felkeresni. Kitolódó gyermekvállalási idő A türelmetlenség oka pedig kézzelfogható: harmincas éveikben járó párok érthető módon nem érnek rá éveket várni az első sikeres terhességre.

Amire a húszas éveik elején házasodó és gyermeket tervező elődeink ráértek és stressz nélkül várták a gyermekáldást – az most, a mai terv szerint felépülő életünkben egy elakadás, amit meg kell oldani, sürgősen. “A biológia pedig ilyenkor a nő, illetve a babát tervező pár ellen dolgozik. Amíg ugyanis a nő 20-as éveiben nagy átlagban 3 érett petesejt kell egy sikeres terhességhez, addig a 30-as éveiben ehhez 10 érett petesejtre van szükség, míg a 40-es éveiben járó nőnek már körülbelül 100 érett, jó ‘minőségű’ petesejt is kellhet egy élő, egészséges gyermekhez” – magyarázza dr.Vörös Anna. Rossz hír, hogy ráadásul a nők együtt születnek az életük során rendelkezésre álló petesejtekkel, tehát ezek nem tudnak újra és újra termelődni. A meglévő petesejtállomány pedig, amíg valaki huszonévesen vállal gyermeket, huszon-egynéhány évnyi sérülési lehetőségnek van csak kitéve – míg a harmincas évekbeli gyermekvállalásnál több, mint 30 éve van a petesejtnek sérülni. “A harmincas éveire nagyobb valószínűséggel lesz diabétesze, PCOS-e, magas vérnyomása, autoimmun vagy más, a teherbeesésre negatívan ható betegsége a nőnek” – fejti ki az életkor és a teherbeesés kapcsolatát Vörös doktornő.

Nem vigyázunk magunkra

Emellett harminc év alatt hibázni is több esélye van a pároknak. “Nagyon gyakori a mai korban az, hogy nem eléggé vigyáznak magukra a fiatalok: a teherbeesés ellen még akár lelkiismeretesen védekeznek is, de a szexuális úton terjedő betegségek ellen gyakran nem” – számol be a praxisában látott tapasztalatokról a termékenységi specialista. A huszonhárom évesen egy fesztiváléjszakán történt, védekezés nélküli együttlétnek pedig köze lehet a nehezített teherbeeséshez harminchárom éves korban, sajnos. A szexuális úton terjedő chlamydia, ureoplasma, gonorrhea vagy micoplasma például petevezeték-elzáródást okozhatnak.

Ezek a fertőzések ráadásul gyakran nem járnak szembeötlő tünettel, nagyon hosszú ideig lappanganak (évekig, tíz évig is akár). “Vagy olyan tünetet okoznak, amit nem kapcsolnak nemi betegséghez a nők, így mondjuk a szexet követő enyhe vérzésnek sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget” – hívja fel a figyelmet a szakember. “Pedig antibiotikumokkal kezelhetőek lennének ezek a megbetegedések” – emeli ki Vörös doktornő.

Almát a majommal

Amikor a 30 évvel ezelőtti és a mai teherbeeséseket próbáljuk összehasonlítani, akkor almát méricskélünk a majomhoz. Ha az a kérdés, hogy ma tényleg nehezebb-e természetes úton teherbe esni, mint 30 évvel ezelőtt, akkor pontosítani kell. A mai húszéves pároknak nagy valószínűséggel ugyanannyira nehéz vagy könnyű a teherbeesés, mint egy generációval korábban. De akikre általában gondolunk a téma kapcsán, a mai harmincas pároknak a mai életkörülmények között valóban nehezebb teherbe esni, mint 30 évvel ezelőtt az akkori húszéveseknek – így hasonlítjuk az almához a majmot. Szóval igen, a mai harmincasoknak lehetnek nehézségeik a fogantatással. Amire szerencsére kínál megoldást, segítséget az orvostudomány.

Kapcsolódó írásaink: