Baba

A részmunkaidő a szoptatásnak is jót tesz

Azok a kismamák, akik teljes munkaidőben mennek vissza dolgozni, kisebb eséllyel tartják magukat a szoptatás idejével kapcsolatos elhatározásukhoz, mint a részmunkaidősök - derül ki egy friss kutatásból.
2014. Augusztus 05.

“A kismamák későbbi munkába állásának, vagy pedig a részmunkaidős lehetőségeknek a támogatása hozzájárulhat a szoptatási tervek megvalósításához. Ezzel nemcsak a szoptatási ráta növelhető, hanem jelentős közegészségügyi előnyökkel is számolhatnánk” – fogalmaztak a szakértők.

A szoptatásnak közismert előnyei vannak a kismama és a baba egészségére nézve egyaránt. A kutatók csaknem 1 200 amerikai kismamát vettek górcső alá. A három hónapig szoptatni kívánó résztvevők 29 százalékának nem sikerült megvalósítani ezt az időbeli célt.

A szülés után legalább három hónapig otthon maradó anyukákhoz képest a hat héten belül teljes munkaidőben visszatérő kismamák 2,25-szor kisebb eséllyel valósították meg a három hónapos célt. Hat és három hónap közötti munkába állás esetén pedig 1,82-szor kisebb volt a negyedéves szoptatás esélye.

A részmunkaidős munkavállalás azonban nem befolyásolta a három hónapos szoptatási célt – olvasható a Journal of Human Lactation című szakfolyóirat július 17-i számában.

Forrás: Medipress