Terhesség

Top 5 tipp, ha már nagyon szeretnétek babát

Ha elhatároztátok magatokat, hogy jöhet a gyerek, néhány egyszerű trükkel elősegítheted a fogamzást, és azt is, hogy ne épp a görcsös akarás legyen a teherbe esés legfőbb akadálya.
2011. November 30.

Úgy érzitek, hogy jöhet a baba?

1. Párkapcsolat

Magától értetődőnek tűnik, mégsem feltétlenül az, ahogy a tapasztalatok mutatják. A gyerekcsináláshoz nem hátrány, ha bensőséges, bizalmon alapuló kapcsolat, egymás tisztelete fűzi össze párt. Érdeklődj a másik gondolatai, élményei, véleménye felől, és válaszolj is arra, amit mond. Ügyeljetek arra, hogy mások előtt ne járassátok le egymást még viccnek szánt szövegekkel se, és még akkor se, ha ő történetesen nincs is jelen. Ha mindketten biztonságban és jól érzitek magatokat egymással, az elősegíti a fogamzást.

2. Szex

A természet igyekszik elősegíteni a fogamzást. Ez például a szexuális vágy elsöprő erejében is megnyilvánul, de abban is, hogy a fogamzásgátlót nem szedő nő rendszerint valóban a termékeny időszakában kívánja leginkább a szexet, és ekkor a legvonzóbb partnere számára. Egymás kívánásában fontos szerepet játszik a másik természetes illata és a test által kibocsátott egyéb biokémiai jelzőanyagok. A különféle dezodorok, parfümök túlzó használata akadályozza ennek érvényesülését. A szexet, ha lehet, érdemes a természetes szexuális vágy jelentkezésének időszakára tenni.

3. Tápanyagok, mikroelemek, vitaminok

Ahhoz, hogy a férfi szervezete elegendő egészséges és jól mozgó hímivarsejtet tudjon termelni, megfelelő vitamin- és mikroelem-ellátottságot kell biztosítani. Ezért érdemes mellőzni az értéktelen, tápanyagot alig tartalmazó élelmiszereket, és helyettük sok jó minőségű, friss, nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani – ezekből szívódnak fel leghatékonyabban a létfontosságú anyagok. Ha ez valamiért nem jön össze, célszerű fontolóra venni a mikroelem- és vitaminpótlást gyógyszerek, táplálékkiegészítők formájában.

4. Termékenység

Bár főként és először a nő termékenységére gondolunk, a férfinál is fontos szempont! A termékeny időszak a női ciklus során akár nyolc napig is eltarthat, mégpedig a spermiumok hosszú, akár hétnapos élettartamának köszönhetően is! A legjobb, ha már a petevezetékben várják az életerős spermiumok a petesejtet, de erre persze csak a legkitartóbbak képesek. Biztosítsatok optimális feltételeket az ivarsejteknek: a túl magas hőmérséklet, a stressz, a környezeti méreganyagok, a vitaminhiány negatívan befolyásolhatja a termékenységet. 

5. Egészség

Logikusan hangzik, talán éppen ezért sokan csak az utolsó előtti pillanatban gondolnak erre: az egészséges, erős szervezet termékenysége, a fogamzás esélyei nagyságrendekkel jobbak akkor, ha az energiáit nem a betegség és a káros hatások elleni küzdelem foglalja le. Vagyis ideje komolyan venni az egyenletes tempóban kivitelezett, következetes fogyókúrát (nem csak a nőnél!), a dohányzás abbahagyását, az egészséges étrendet, a napi rendszerességű sportot vagy táncot (az a legjobb, ha együtt csináljátok), a fogak egészségének és épségének megőrzését, az elegendő alvást. Ugye, mennyire ismerős ez a felsorolás?

Mégis az a helyzet, hogy nagyon kevesen veszik komolyan! Ha úgy érzed, szükségetek van némi segítségre az átálláshoz, segítséget találhattok a Megújulás szülés után című könyvben, amely ugyan a szülés után fogyást segíti eredetileg, de bárki hasznát veheti, aki egészségesebben szeretne élni és étkezni.

Forrás: Kismama magazin