Teherbeesés

Ennyi az esély a teherbeesésre 40 éves kor felett

A negyedik ikszen túl a szakértők szerint minden hónappal egyre csökken az esély a természetes fogantatásra, de szerencsére nem lehetetlen!
2024. Március 27.
terhesseg 40 felett

A 40-44 éves nők csaknem harmada tapasztalhat meddőséget a Verywell Family szakértői szerint, minden eltelt hónappal pedig további 5 százalékkal csökken a természetes teherbeesés esélye. 

Fontos hozzátenni, hogy a 40. születésnap után is teherbe lehet esni természetesen, a fogamzási problémák kockázata azonban ilyenkor már jóval magasabb. 45 éves kor felett aztán drasztikusan lecsökken a természetes fogantatás esélye.

Amiért hiába várt gyermekáldásnál érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulnia a pároknak az az, hogy 40 éves kor felett nemcsak a természetes, hanem a mesterséges megtermékenyítést szolgáló kezelések hatékonysága is csökken.

A méhen belüli megtermékenyítés (IUI) sikere csupán 5% 40 év felett, azonban a testen kívüli mesterséges megtermékenyítés (IVF), a lombikprogram sikere ciklusonként 15%. Ez az arány viszont az évek múlásával gyorsan csökken.

A 40 év feletti gyermekvállalás esetén egyes veleszületett rendellenességek kockázata is növekszik, azonban ma már léteznek olyan prenatális vizsgálatok, melyek elvégezhetők a különböző betegségek szűrésére.

Mekkora a vetélés kockázata 40 év felett?

A terhességek nagyjából 34%-a végződik vetéléssel a 40-44 év közötti nőknél, míg a 45,4 évnél idősebbeknél ez az arány sajnos jóval magasabb, 53%.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Ha 6 hónap elteltével nem sikerült természetes módon teherbe esni 40 éves kor után, célszerű néhány termékenységi tesztet elvégeztetni. Vérvizsgálattal ellenőrizhetik például az FSH (folliculusstimuláló/ tüszőstimuláló hormon) és az AMH (Anti-Müllerian Hormon) szintjét, és az orvos javasolhatja az antrális follikulusok (azon tüszők, amelyek a tüszőstimuláló hormon hatására minden egyes ciklus elején növekedésnek indulnak) számának ultrahangos vizsgálatát is.

Ha pedig bármilyen ismert meddőségi tünet vagy kockázati tényező fennáll, akár már a próbálkozás előtt érdemes orvossal beszélni.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via