Teherbeesés

Kimarad a menstruációd, de negatív a terhességi teszted

Bosszantó, ha negatív a terhességi teszted, mégis kimarad a menstruációd. Tudd meg, mért hiányozhat a vérzés, akkor is, ha nem vagy terhes.
2023. Április 03.
naptárban jelöl

Ha kimaradt a menstruációd, de még mindig negatív a terhességi teszted, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy ez mit jelent – különösen, ha már próbálsz teherbe esni. Mielőtt azonban aggódni kezdenél, fontos felismerni, hogy lehet hamis negatív eredményt kapni.

első menstruáció

Néhány hasznos dolog, amit érdemes átbeszélnetek még az első menstruáció előtt. (Kép forrása: Getty Images)

A legtöbb esetben hamis negatív eredmény fordul elő, ha túl korán végzed a terhességi tesztet, vagy ha nem követed pontosan a gyártó utasításait. A menstruációs ciklus ingadozása is lehet az álnegatív eredmény gyökere.

„Nem minden nőnek van rendszeres havi menstruációja” – magyarázza Julia Arnold VanRooyen, okleveles nőgyógyász-sebész a parents.com-on. „Normálisnak tekinthető, ha a menstruáció gyakorisága 21-35 naponként változik, és a periódusok hónapról hónapra is változhatnak.”

Az okok, amelyek miatt a menstruáció késhet

Számtalan okból maradhat ki a menstruációd – lehet a hormonszinttől vagy a stressztől a túlzott testmozgásig vagy a jelentős súlyváltozásokig.

Tény, hogy a fogamzóképes korú embereknél a menstruáció elmaradásának legvalószínűbb oka a terhesség, a stressz vagy a születésszabályozás mellékhatásai. De más tényezők is közrejátszhatnak.

Életmód

Túl sokat edzel, szoptatsz egy kicsit, vagy sok stresszel küzdesz? Ezen tényezők bármelyike befolyásolhatja a menstruációdat, és késést okozhat – vagy akár teljesen kihagyhatja. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy ezek a helyzetek milyen hatással vannak az ösztrogénszintedre.

Amíg szoptatsz, előfordulhat, hogy kimarad egy menstruáció – különösen, ha kizárólag szoptatsz. Ennek az az oka, hogy a tejtermelő hormon, a prolaktin átmenetileg gátolja az ösztrogéntermelést. Ennek ellenére javasolt valamilyen fogamzásgátlás alkalmazása szoptatás közben, ha nem szeretnél teherbe esni.

Gyógyszerek

Számos különböző típusú gyógyszer okozhatja a menstruáció késését vagy hiányát. Dr. VanRooyen szerint például a fogamzásgátlás hormonális formái – például az orális fogamzásgátló tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk – mind befolyásolhatják a menstruációt.

„Sok nőnek sokkal enyhébb menstruációja van, vagy teljesen leállhat, ha hormonális fogamzásgátlást használ” – teszi hozzá. „Ez normális, és nem veszélyes vagy aggasztó. A menstruációs ciklus megváltozásához vezető egyéb gyógyszerek közé tartoznak a szteroidok, a vérhígítók és bizonyos kemoterápiák.

Ingadozó hormonok

A szervezet hormonszintjének változása a menstruáció kimaradásához vagy hiányához is vezethet. Például, ha pajzsmirigy-túlműködése (hyperthyreosis) vagy alulműködő pajzsmirigye (hipotireózisa) van, ez menstruációs rendellenességeket okozhat.

Hasonlóképpen, az agyalapi mirigy szabályozza a hormonok termelését, amelyek befolyásolják tested számos funkcióját, beleértve a szaporodási ciklust is. Az agyalapi mirigy daganata megzavarhatja a menstruációt, és kihagyhatja a menstruációdat, vagy egyéb rendellenességeket tapasztalhatsz.

A késői vagy hiányzó menstruáció akár a perimenopauzába való belépés jele is lehet. Ez a menopauza előtti szakasz, amikor a reproduktív hormonok csökkennek.

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség is okozhat negatív terhességi teszt eredményt. Ennél a terhességtípusnál „A méhen kívüli terhesség valószínűségét növeli minden, ami hegesedést vagy a petevezeték károsodását okozza, például korábbi fertőzés vagy műtét” – mondja Dr. VanRooyen.

„A méhen kívüli kezdetben úgy nő, mint egy normál terhesség, de ha elér egy bizonyos méretet, nem fejlődhet tovább, mivel a petevezetéket nem úgy tervezték, hogy méhszerűen táguljon” – mondja Dr. VanRooyen. „Ez fokozódó fájdalomhoz, vérzéshez, és gyakran, ha nem kezelik, a petevezeték szakadásához vezet, ami életveszélyes vészhelyzetet jelenthet.”

Egészségi állapot

Különféle rendellenességek, köztük a policisztás petefészek szindróma (PCOS), szintén rendellenességeket okozhatnak a ciklusban. „A PCOS egy hormonális rendellenesség, amely hatással van a petefészkekre, és az ovuláció hiánya és a magasabb androgénszint miatt menstruációt okoz.”

Az endometriózis (a méhen kívüli szövetek rendellenes növekedése), a Von Willebrand-kór (egy véralvadási rendellenesség) és az endometriumrák (a méhnyálkahártyában található rákos sejtek) mind szabálytalan, nehéz vagy kimaradt menstruációt is okozhatnak.