Kamasz

Bekavarhat a menstruációba a covid-oltás?

Egy új tanulmány szerint a Covid-19 elleni védőoltás átmeneti menstruációs zavarokat okozhat a serdülő lányoknál.
2022. December 13.
mesntruáció
(Kép forrása: Getty Images)

A Vaccine folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány a menstruációs zavarok kockázatát vizsgálta a 12-15 éves serdülő lányoknál, a Pfizer-BioNTech oltást követően, írja a News-Medical.net.

A tanulmány a Norvég Közegészségügyi Intézet folyamatban lévő terhességi kohorsz vizsgálatának a része.

A jelenlegi vizsgálat 7565 lány bevonásával készült, akiknek édesanyját egy kérdőív kitöltésére kérték fel 2021 októberében. A kérdőív célja az volt, hogy információt gyűjtsön a Covid-19 tünetekről, a tesztelésről, és oltással kapcsolatos tapasztalatokról.

A vizsgálatban résztvevők körülbelül 82 százaléka kapott egy adag Covid-19 elleni oltást a kérdőív kitöltésének idején. Kilenc lány kivételével a többiek Pfizer oltóanyagot kaptak. Koronavírus fertőzésről a beoltott lányok 1,5 százaléka, a be nem oltott lányoknak pedig 28 százaléka számolt be.

A résztvevők gyakran számoltak be menstruációs zavarokról, az oltottsági és fertőzöttségi státuszuktól függetlenül. A beoltottak körülbelül 22 százaléka számolt be egy vagy több menstruációs problémáról az oltás előtti utolsó menstruációjánál, és 25 százalék számolt be legalább egy problémáról az oltást követő első menstruáció idejéről.

Az oltás után egyféle menstruációs problémát a résztvevők 14 százaléka, kettőt 6 százalékuk, hármat 3 százalékuk, és négy vagy több rendellenességet 2 százalékuk tapasztalt.

Azok a be nem oltott résztvevők, akik korábban megfertőződtek a koronavírussal, több menstruációs problémát tapasztaltak, mint azok, akik korábban nem kapták el a fertőzést. Az erős és elhúzódó vérzés kétszeres kockázatát figyelték meg a beoltott résztvevőknél a be nem oltottakhoz képest.

A covid-oltás és a menstruációs zavarok közti összefügést tovább elemezték, és azt találták, hogy az oltás kapcsolatba hozható az erős vérzés, az elhúzódó vérzés, a ciklusok közötti rövidebb idő, a ciklusok közti hosszabb idő, és az erősebb menstruációs fájdalom fokozott kockázatával. Ezek a kockázatok hasonlóak voltak a korábban SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött és be nem oltott résztvevőknél is.

Azonban nem figyeltek meg összefüggést a menstruációk közötti pecsételő vérzés, a vérzés nélküli menstruációs fájdalom, és egyéb kismedencei régióhoz kapcsolódó tünetek esetében.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a Pfizer vakcinája növelheti a menstruációs zavarok kockázatát a serdülő lányoknál az oltást követő első menstruációs ciklusban. A leggyakrabban erős vérzésről és elhúzódó vérzésről számoltak be.

A portál azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy a tanulmánynak vannak bizonyos korlátai. Például nem zárható ki az, hogy nem jelentették az összes tapasztalt menstruációs problémát, mert az anyák adtak válaszokat a lányaik nevében.

Továbbá a covid-oltás és a menstruációs zavarok közötti kapcsolat megnövekedett médiavisszhangja miatt az anyák és a lányok tudatosabbak lehettek, ami némi információs torzítást eredményezhetett. A vizsgálati eredmények pedig nem voltak kimutathatók minden résztvevőnél, az oltás időpontja és a kérdőív kitöltésének dátuma közötti rövid idő miatt.