Kamasz

Mikor jön meg az első menstruáció?

Az első menstruáció ideje jellemzően a pubertás időszakára esik, bár általában nem ez az első dolog, ami a serdülőkor során történik. Mikor lehet számítani az első menstruációra?
2022. Október 20.
menstruáció naptár
Mikor jön meg először a menstruáció?

Mikor kezdődik az első menstruáció?

A serdülőkor kezdete gyakran 11 éves kor körül van, az első menstruáció pedig átlagosan körülbelül 12 éves korban történik. Azonban sok tényező befolyásolhatja, hogy pontosan mikor következik be. A 10-15 éves kor is az átlagos tartományban van, és az sem példa nélküli, hogy az első menstruáció 8 évesen vagy 16 évesen jön meg.

Ezek is hatással lehetnek az első menzesz idejére

Többek között olyan tényezők is hatással vannak az első menstruáció időpontjára, mint a családtörténet, a testsúly, az étrend, vagy a környezeti hatások. Például az intenzíven sportoló, vagy a túl alacsony testsúlyú lányoknak későbbre tolódhat az első menstruációja kezdete. De a fokozott stressz vagy a hormonális egyensúlyhiány is okozhatja a későbbi menstruációt.

Ha 16 éves korig nem kezdődött el a menstruáció, ajánlott orvoshoz fordulni, aki például vérvizsgálatot javasolhat, és a hormonszintek ellenőrzését.

Néhány jel, ami az első menstruáció közeledtére utalhat

Nehéz megjósolni, hogy mikor lehet számítani az első menstruációra, azonban van, amiből lehet rá következtetni. A menstruáció közeledtére utaló jel lehet a hónalj- és a szeméremszőrzet növekedése. Általánosságában az első menstruáció nagyjából 2 évvel a mellek kialakulása után történik, illetve a nyálkás hüvelyváladék gyakran fél-egy évvel az első menstruáció előtt kezdődik.

Kezdetben rendszertelenek lehetnek a ciklusok

Előfordulhat, hogy az első menstruáció rövidebb lesz. Gyakori, hogy az első menzesz után a ciklus még nem szabályos, sokszor még az ezt követő 1-2 évben sem. Körülbelül 2-3 évvel az első menstruációt követően 4-5 hetente egyszer kell megjönnie a menzesznek. Általános szabály, hogy miután rendszeres lesz a ciklus, körülbelül 28-30 napos lesz, és 3-7 napig tart.

Források: healthline.com, nhs.uk, kidshealth.org

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu