Teherbeesés

11 tünet, ami hormonproblémára utal

Fontos folyamatokért felelősek testünkben a hormonok. Ha a hormonrendszerben hiba lép fel, az hatással van a hangulatunkra, a viselkedésesünkre, arra, hogy érezzük magunkat a bőrünkben.
2018. Február 21.
A migrén is utalhat hormonális problémákra

Íme, ezek a leggyakrabban előforduló jelei annak, hogy a hormonrendszer egyensúlya felborult.

1. Hirtelen megjelenő aknék

Aknék és mitesszerek akkor jelentkeznek ha a pórusok eltömődnek, de vannak orvosok, akik szerint a hirtelen megjelenő aknék hátterében a szervezet hormonális változása áll. Ha például a szervezetben nagyon alacsony az androgén szint, akkor test szerte aknék jelentkezhetnek. Jellemzően kamaszkorban figyelhető meg, hogy nehéz megszabadulni a pattanásoktól.

2. Gyakori fejfájás

Endokrinológusok szerint a gyakori fejfájás hátterében a fáradtságon és stresszen túl, az alacsony ösztrogénszint is állhat. Ha túl magas vagy túl alacsony az ösztrogénszint, akkor migrént vagy levertséget okozhat.

3. Gyakori álmatlanság

Az álmatlanság arra utalhat, hogy a szervezetben alacsony a progeszteronszint. Dr. Traci Johnson, alvásszakember azt állítja, hogy a progeszteron a természetes relaxálás felelőse: ellazít, lenyugtat, és normalizálja az alvást. A progeszteron hormonszintjének változásai gyakran álmatlansághoz vezetnek.A frissen szült nőknél nagyon alacsony az ösztrogén- és a progeszteronszint, ezzel magyarázható a nők ebben az időszakban álmatlanságtól szenvednek.

4. Fokozott izzadás

Mivel hormonok szabályozzák a testhőmérsékletet, ezért ha felborul a szervezet hormonjainak egyensúlya, akkor hirtelen fellépő izzadás és hőhullámok jelentkeznek. Gyakori tünet ez menopauza idején, amikor a hormonrendszer instabillá válik.

5. Állandó fáradtság

Mindannyian szoktuk magunkat fáradtnak érezni, de ha akkor fáradt vagy, ha egyébként nincs rá különösebb okod, pihentél, aludtál eleget, akkor bizony hormonális oka is lehet az állandó fáradtságnak. A pajzsmirigy hormonok egyensúlyának felborulása okozhat állandó fáradtságot.

6. Hirtelen meghízás

Hormonális problémáknál anélkül hízhatsz, hogy valóban sokat ennél. Egyes hormonok hiánya vagy épp túltermelődése hatással van a szervezet zsírraktározására és a hízásra, ilyen elehet például az alacsony ösztrogén vagy a kortizol. A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje pedig lelassítja az anyagcserét és hízáshoz vezet.

7. Hajhullás

A hajhullást okozhatják a pajzsmirigyhormonok, az inzulin vagy a tesztoszteron egyensúlyának változása. Ha a nőknek magas a tesztoszteron szintje, gyakran figyelhető meg kopaszodás.

8. Emésztési problémák

A Texas Egyetemen tanulmánya kimutatta, hogy az ösztrogén magas szintje befolyásolja a belek mikroflóráját. Más tanulmányok pedig kimutatták, hogy a petefészkek magas hormonszintje görcsrohamokhoz és gyomorfájáshoz vezethet.

9. Állandó falásrohamok

Testünk szintetizálja azokat hormonokat, amelyek felelősek az étvágyunkért és az éhségért. Ha ezeknek a hormonoknak felborul az egyensúlya, akkor állandó éhségérzet jelentkezik.

Két hormon a leptin és a ghrelin termelődésében kell keresnünk a probléma forrását: a leptin csökkenti az éhségérzetet, amikor eszünk valamit, a ghrelin éppen az ellenkezőjét teszi – tudatja velünk, mikor van itt az ideje az evésnek, azaz az éhségérzet kiváltása a feladata.

10. Feledékenység

Sok tényezője befolyásolhatja a feledékenységet és a fókuszálás hiányát, egyike lehet a hormonális egyensúly felborulása. Az alacsony kortizol és ösztrogén szint az, ami feledékenységet, koncentrációzavart, memóriaromlást okozhat.

11. Emlőváltozások

Az ösztrogénszint hirtelen csökkenése befolyásolja a bőr nedvességét és rugalmasságát. Ez az oka annak, hogy a mellek elveszíthetik alakjukat, méretük megváltozik. Ezeknek a változásoknak általában nincs köze az emlőrákhoz, a legtöbb esetben hormonális változások okozzák a tüneteket, általában a menopauza idején.

(Cikk forrása: brightside.me)Kapcsolódó cikkeink hormonok témában: