Gyerek

Hogyan győzhető le az álmatlanság?

Számos probléma okozhat álmatlanságot: egy horkoló partner, krónikus fájdalmak, de a stressz és az aggodalmaskodás is.
2017. Február 22.

Hogyan győzhető le az álmatlanság?

Jason Ellis, a Northumbria Sleep Research Laboratory munkatársa saját tapasztalatait osztja meg azzal kapcsolatban, hogy győzhetők le a legkönnyebben az alvásproblémák.

Sok ember számára – főként a nőkről van szó – azért nehéz az éjszakai nyugalom, mert élő ébresztőóraként lüktet agyukban a tennivalók listája, gyakran teljesen irreális elvárásokkal. Munkahelyi határidők, a családi konfliktusok, az állandó stressz mind hatással lehet arra, hogy képesek vagyunk-e pihenni.

Az igazság az, hogy bármilyen problémánk is van, a szakember szerint az éjszaka közepén garantáltan súlyosabbnak fog tűnni, mint amilyen a valójában, hiszen adott pillanatban teljesen tehetetlenek vagyunk. Az alváshoz agyunk racionális, logikus gondolkozásért felelős része parkolópályára kerül, ezért lehetnek teljesen irracionális álmaink is.

Az aggodalom hatásra az agy aktivizálódik, és rosszabb esetben egy igen komplex stresszreakció is megjelenik, amelynek hatására akkor sem tudunk már elaludni, ha rettenetesen fáradtak vagyunk.

A szakember szerint segít, ha lefekvés előtt két órával 45 percet arra szánunk, hogy készítsünk egy listát a legfontosabb másnapi teendőkről, és átgondoljuk, mit hogyan oldunk meg. Ha éjjel felébredünk, és eszünkbe jut valami, azt elég a papírra írni, és máris visszaalhatunk. Ugyanitt azt is tüntessük fel, hogy mit tettünk azért, hogy jól haladjunk.

Érdemes azt is lejegyezni, hogy mit értünk el a nap folyamán, ez ugyanis elégedettségérzetet és nyugalmat ad. Pár szóban azt is megemlíthetjük, hogy mik voltak a nap pozitív fejleményei, illetve mi az, amin változtatni volna érdemes.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress