Gyerek

Álmatlanságtól szenvedsz a karanténban? Nem vagy egyedül

Mind a szülők, mind a gyerekek később alszanak el, de nem feltétlenül azért, mert így akarják. Sokan szenvednek álmatlanságtól a karantén ideje alatt.
2020. Április 27.
Álmatlanságtól szenvedsz a karanténban? Nem vagy egyedül (fotó: Getty Images)

A koronavírus-járvány és vele a karantén az életünk minden területére kihatással van, nem meglepő módon az alvásunkra is. Sok mindenen aggódhatunk, szinte egész álló nap, a folyamatos aggódás pedig köztudott, hogy erősen befolyásolja a pihenést. A szorongás és az álmatlanság kéz a kézben jár. Ráadásul ha az egyik fennáll, akkor rögtön érkezik a másik is: aki nem kipihent, gyakran szorong és fordítva, aki szorong, nem aludni. Ha nem alszunk, pihenünk eleget, az pedig az immunrendszerünkre hat kedvezőtlenül, amire éppen most semmi szükségünk nincs.

Kisgyerekek

Nemcsak a felnőttek küzdenek álmatlansággal, hanem a gyerekek is. Az iskola bezárásra sokuknál jelet egyet a napi rutin megszűnésével, a fizikai aktivitás csökkenésével, azzal, hogy később kerülnek ágyba és kevesebbet alszanak. A gyerekeknek életkoruk alapján ennyi alvásra lenne szükségük:

4-12 hónap: 12-16 óra (beleértve a délutáni alvást is)

1-2 év: 11-14 óra (beleértve a délutáni alvást is)

3-5 év: 10-13 óra

6-12 év: 9-12 óra

13-18 év: 8-10 óra

A szülőknek most nehéz dolga van. Amellett, hogy továbbra is dolgoznak, tanulnak a gyerekeikkel, a napi rutint is tartaniuk kéne. A napi rutin azonban mindenkit, gyereket és felnőttet egyaránt segít abban, hogy ritmusa, kialakult szokásrendszere legyen a napoknak és az estéknek is. Ez most nem könnyű, de ha valamikor, éppen most van nagy szükségünk van rá.

Kamaszok

Sokkal több alvásra lenne szükségük, mint elsőre gondolnánk. A biológiai változások, a pubertás kezdete azonban azzal is jár, hogy képtelenek időben elaludni a kamaszok. Az elszigeteltség, a globális válság, a szorongás csak hozzáad mindehhez.

Nem nagyon szoktunk arra gondolni, hogy egy kamasznak is szüksége lehet esti rutinra. Pedig megkönnyítjük a dolgukat, ha arra ösztönözzük őket, hogy egy órával korábban feküdjenek le, és zárják ki a digitális eszközöket, amelyek önmagukban is akadályozzák az elalvást.

Felnőttek

A legfontosabb dolog most, hogy mi, felnőttek vigyázunk magunkra. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy kipihenjük magunkat, eleget alszunk. Szakértők szerint olyan feladatot kell találnunk lefekvéskor, ami éppen annyira foglalja el az agyunkat, hogy még se maradjunk ébren. Ilyen a jól ismert számolás vagy a meditálás is. Utóbbi főleg akkor, ha az éjszaka közepén felébredünk.

(via)