Gyerek

5 pár perces trükk, ami segít gyorsabban elaludni

Néhány percet vesznek igénybe ezek a tippek, amiket érdemes kipróbálnod, ha nehezen nyom el az álom.
2023. Február 11.
álmatlanság
(Kép forrása: Getty Images)

A gyerekek végre lefeküdtek, te is végére értél a napodnak, és örülsz, hogy álomra hajthatod a fejed – azonban valahogy mégsem sikerül elaludnod, mert egyre csak a holnapi teendőid járnak a fejedben, és ezekről készíted a listádat gondolatban…

Ha hiába vagy fáradt, de mégsem tudsz egyszerűen elaludni, érdemes lehet kipróbálnod a következő ötperces tippeket a Huffpost portáltól, amiket szakértők javasolnak.

Ürítsd ki a kattogó elmédet. A nehézkes elalvás egyik fő oka a szorongás, amit a cikázó gondolatok okozhatnak. „Írj fel mindent egy jegyzettömbre, ami eszedbe jut. Ez az ‘agy-kiürítés’ segíthet kiűzni az elmédből azokat a gondolatokat, amik ébren tartanak” – mondta el a portálnak Rebecca Robbins, az Oura alváskutatója és alvásszakértője.

Kapcsold ki a kütyüket. Számítógép, telefon, tablet – alvás előtt legalább fél órával már nem érdemes használni ezeket az eszközöket. „Az eszközök kék fénye megzavarhatja a természetes felszabadulását a melatonin hormonnak, amely elősegítené az alvást” – idézik Dr. Peter Polos alvásgyógyászati szakembert.

Légzőgyakorlatok. A szorongás leküzdésére alkalmazott légzőgyakorlatok hasznosak lehetnek akkor is, amikor készülsz elaludni. Sarah Silverman, holisztikus alvásorvos és viselkedési alvásgyógyászati specialista a következő légzést javasolja: négy másodpercig belégzés – négy másodpercig a levegő bent tartása – négy másodpercig kilégzés – majd négy másodpercnyi szünet.

Tévé helyett megnyugtató tevékenység. Alvás előtt jobban jársz, ha olyan tevékenységet folytatsz, amihez nincs szükség képernyőre. Ehelyett érdemes lehet pár percre valamilyen könnyed, nyugtató, kikapcsoló tevékenységet végezni. Silverman például olyan tippeket ajánl, mint öt perc puzzle, egy kifestőkönyvben színezés, vagy akár egy kártyajáték – akár egy egyszemélyes, mint a pasziánsz.

Egy finom, alvást segítő ital. Délután már érdemes kerülni a koffeintartalmú italok fogyasztását, mert ezek is ébren tarthatnak éjszaka. Lefekvés előtt érdemes valamilyen alvást segítő italt innod, mint például valamelyik nyugtató gyógynövénytea. Polos az alvást segítő italok között ajánlja a cseresznyelevet, a kamillateát, a macskagyökér teát, a borsmenta teát és a meleg tejet. Ha valamilyen gyógynövényből készült teát választanál, javasoljuk, hogy kérdezd meg erről az orvosodat is, ha van valamilyen egészségügyi problémád vagy valamilyen gyógyszert szedsz.

Forrás: huffpost.com