Gyerek

Tényleg segít a gyereknek elaludni a meleg tej?

Ha a gyermek nem hajlandó elaludni, a szülő bármit hajlandó megpróbálni a sikerért. Mi a helyzet a meleg tejjel? Valóban működik ez a régi módszer? Vagy túl szép, hogy igaz legyen?
2020. Május 12.
Tényleg segít a gyereknek elaludni a meleg tej? (Fotó: Getty Images)

Érdekes gondolat, hogy a tej segíthet elaludni, még akkor is, ha felmelegítik – azonban népszerű tanács, ha nem tud a gyerek aludni. Dr. Florencia Segura, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Einstein Gyermekgyógyászat munkatársa azt nyilatkozta a Romper.com portálnak, hogy ennek a javaslatnak a tej triptofánnak nevezett aminosavához van köze. A triptofán elfogyasztva niacinná alakul a szervezetben, amely egy olyan B-vitamin, melynek kulcsszerepe van a szerotonin-termelésben. A szerotonin, azaz boldogsághormon olyan neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), mely mind az alváshoz, mind a melatonin szintjéhez társul – ez utóbbi hormon szabályozza az alvásciklust. Ezért gondolják azt sokan, hogy a triptofánt tartalmazó ételek növelik a szerotonin szintjét és álmossá tesznek.

Nagyszerű lenne, ha egy olyan egyszerű és megfizethető dolog, mint egy pohár meleg tej, segítene a gyermeknek elaludni. De sajnos ennyire mégsem egyszerű a dolog. – Noha bizonyíték nincs rá, hogy a meleg tej önmagában segít elaludni, azonban ha a gyermek lefekvés előtti rituáléjának része, elméletileg segíthet neki megnyugodni, pihenni, és így elaludni is – mondta Dr. Segura. Tehát? A meleg tej önmagában nem lesz varázsszer. De működhet, ha az esti rutin részét képezi.

A rutin bevezetése pedig valóban egy jó ötlet! Dr. Harvey Karp, gyermekorvos azt mondta a Romper-nek, hogy a rutin csodákra képes a gyerekeknél, biztonságérzetet nyújt a számukra. Tehát ha a gyermekednek minden este adsz egy adag meleg tejet, az megnyugtató lesz a számára, és jelzi, hogy eljött az alvás ideje – és persze egy kisebb adag triptofánhoz is jut általa. – A tej pedig jót is tesz neki, mert olyan jótékony anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a D-vitamin és a fehérje – mondta Dr. Segura.

Ha ki szeretnéd próbálni ezt a módszert, érdemes figyelembe venned néhány dolgot. Először is azt, hogy gyermeked elég idős-e a tejfogyasztáshoz. – A legtöbb orvos azt javasolja, hogy a tehéntej bevezetésével várjuk meg a gyermek 1. születésnapját. Előtte a meleg anyatejet, tápszert ajánljuk inkább – mondta Dr. Karp. Egy másik fontos dolog, hogy nem szabad lefeküdnie a gyereknek rögtön a tej után, előtte meg kell mosni a fogait. – A tej képes szuvasodást okozó baktériumokat termelni a szájüregben – hívta fel rá a figyelmet Dr. Segura.

Emellett a tej melegítésénél is óvatosnak kell lenni. – A mikrohullámú sütőben melegítve a tej hőeloszlása nem egyenletes, így nagyobb az égési sérülés veszélye. A tűzhelyen érdemes melegíteni inkább, egy kisebb edényben, alacsony hőfokon, gyakran kevergetve – javasolta Dr. Segura. A hőmérséklet tesztelése érdekében pedig érdemes néhány csepp tejet a csuklódra csepegtetni.

Ha a meleg tej nálatok nem működik, illetve ha gyermeked nem fogyasztja szívesen, akkor javasolt az esti rutinba más, megnyugtató dolgokat beilleszteni. Dr. Segura szerint működhet, ha altatódalt énekelsz neki vagy zenét hallgattok, egy meleg fürdő, illetve ha a gyermek kedvenc takarójával, plüssállatával fekhet le aludni. Dr. Karp pedig azt javasolja, hogy vessetek be némi fehér zajt, ami segít megnyugodni és elaludni. A csecsemőket ez az anyaméhben hallott hangokra emlékezteti, így segíti őket a relaxálásban, de működhet a nagyobb gyerekeknél… sőt, a felnőtteknél is.