Baba

Hozzátáplálás: a tejtermékek bevezetése

Miért nem érdemes túl korán tejet adni a babának? Mikortól adható egyáltalán tejtermék vagy tej?
2017. Május 03.

Tudjuk, hogy egy generációval korábban alig volt olyan baba, aki ne kapott volna feles tejet pár hónaposan. Mégis azt kell, hogy mondjuk, nem ajánlott sem a feles tej, sem a tej túl korán és túl nagy mennyiségben sem. Méghozzá azért nem, mert a tejtermékek magas fehérjetartalmuk miatt megterhelhetik a gyerekek emésztőrendszerét és veséjét.

Sem tehén, sem kecsketej

Sem tehéntej, sem házitej, sem kecsketej nem adható egy éves kor alatt. Lényegtelen, hogy melyik állattól származik a tej, állati eredetű tej még hígított formában sem (ez a sokat emlegetett feles tej) adunk a babának. Az állati eredetű tejben olyan fehérjék találhatóak, amelyek megterhelik a baba emésztőrendszerét. Ezen az sem változtat, ha „csak” alapanyagként használjuk (pl. főzelékhez, péphez), tehát egy éves kor alatt ebben a formában se adjunk tejet a babának.

A tehéntej adását sok szakember 3 éves korig nem javasolja.

Sőt, hogy még fokozzuk: növényi tejek sem javasoltak 1 éves kor alatt. Ami javasolt az a szoptatás: napi 500 ml tejalapú táplálék (ez lehet tápszer is, anyatej hiányában).

Amennyiben gyermekednek speciális igényei vannak, pl. tejfehérje-allergia miatt, anyatej hiányában gyermekorvosod fog számára megfelelő tejalapú táplálékot javasolni!

A különböző tejtermékeket nem ugyanakkor kell bevezetni. Vannak olyan tejtermékek, amelyeket már 8-9 hónapos kortól adhatunk a babának, más termékeket csak sokkal később. Ne felejtsük el, hogy mindig kis adagban, lassan, fokozatosan vezessünk be egy-egy új terméket.

Mit mikor?

Abban az esetben, ha gyermeked egészséges, nincs szüksége speciális táplálásra, akkor a baba betöltött 8 hónapos kora után meg lehet kezdeni a tejtermékek bevezetését. Először jöhet a

– natúr joghurt (gyümölcsjoghurt babának a cukortartalma miatt nem javasolt)

– kefír

9 hónapos kor után:

– sovány sajt

10 ónapos kor után:

– túró (adható natúr túró babának, de a krémtúró, a Túró Rudi a cukortartalma miatt nem javasolt)A kis adag (1-2 kanállal) mellett azt is szokták javasolni, hogy tízóraira adjunk az új ételből, mégpedig azért, hogy legyen elég időd arra, hogy megfigyeld, hogyan reagál rá.

Tejtermékek bevezetése babáknak 1 éves kor után:

– gyümölcsjoghurtok (erősen javasolt , hogy te magad készítsd el otthon: natúr joghurtból és friss gyümölcsből, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot)

– tejföl

– vaj és vajkrémek (alaposan olvasd el az összetevő listát, mert tartalmazhat olyan komponenst, amely adása még nem ajánlott)

Tejtermékek bevezetése babáknak 3 éves kor után:

– tehéntej (1 éves kor alatt semmiképp nem ajánlott, számos szakember azonban kifejezetten javasolja, hogy várjátok meg a baba 3 éves korát), illetve a tehéntejből készített egyéb italok, pl. kakaó. Ebbe a kategóriába tartozik a kecsketej, a bolti és házi tej is.

– zsírosabb sajtok, krémsajtok

– kecskesajt

– juhsajt, juhtúró

– tejszín

– Túró Rudi és egyéb tejdesszertek, pl. tejberizs, puding, tejkrém, krémtúró (esetleges hozzáadott cukortartalmuk miatt csak korlátozott mennyiségben, próbáld ki inkább a cukormentes termékeket)

Kapcsolódó cikkeink:

Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom

Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?