Baba

Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?

A tizedik hónaptól felgyorsulnak az események és a baba másfél éves korára eljutunk egészen a déli gyümölcsökig.
2014. Január 17.

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.

A 10-11 hónapos babák már magozott szőlőt is kaphatnak, de a zöldségek listája is alaposan kibővül még közel az egyéves korhoz. Vehetünk és készíthetünk a kicsinek zöldbabot, padlizsánt, rebarbarát és heti kétszer már főtt tojássárgáját is kaphat.

Ahogy betölti az egyéves kort, adhatunk neki nyers vagy savanyított uborkát reszelve, retket, vörös- és fokhagymát már nyersen is, szójababot, szójatofut és szójatejet (ha nincs ilyen érzékenység a családban). Kipróbálhatjuk, mit szól a csicseriborsóhoz vagy éppen a paprikához. A tejtermékek közül megkóstolhatja a baba a tehéntejet (de 2 éves koráig ne adjunk neki csökkentett zsírtartalmú tejet), kenhetünk a kenyerére vajat, belenyalhat a tejfölbe, tejszínbe és olyan különlegességekkel is kínálhatjuk, mint a kecsketej, kecskesajt vagy esetleg a juhtej és a juhsajt.

A gabonák közül egyéves kora után próbálkozhatunk a teljes kiőrlésű gabonákkal, a méltatlanul keveset használt, nagyon tápláló kölessel, és a szintén elfeledett, de nagyon egészséges hajdinával is. A mézet is megkóstolhatja már ennyi idősen, illetve a tojásfehérje is rá- és bekerülhet egy-egy ételbe. Napraforgómag mellett egyéb olajos magokat is adhatunk neki most már, sőt gyógynövényteákkal is kínálhatjuk, a menta, a citromfű és a csalán remek kezdés lehet.

Fél év múlva a korábban került, apró magvas gyümölcsökből is készíthetünk neki ételt, ilyen például a kiwi, a ribizli, a szeder, az egres, a csipkebogyó, az áfonya, a som, a málna, az eper, a szamóca. Bár van, aki ezeket már egyéves babának is adja, tanácsosabb vele még fél évet várni, hogy teljes biztonsággal kaphassa a baba. Ezek mellett a klasszikus déli gyümölcsöktől sem kell már félteni a másfél éves csemetét, kipróbálhatjuk, ízlik-e neki az ananász, a mangó vagy éppen a kesernyés grapefruit.

A különböző időpontokban adható élelmiszerek listája fontos mankó a növekvő baba menüjének összeállításakor. Figyelembe kell vennünk ugyanakkor a gyerekek közötti különbségeket,a baba ritmusában és korához igazodva igyekezzünk szoktatni, ismertetni őt az ételekkel. Másfél éves korára körvonalazódik az anyuka számára, hogy mit szeret a gyerek, mivel érdemes próbálkozni és mi az, amit egyelőre elutasít. Az ebben a másfél évben „nem szeretem” kategóriába került ételek később még lehetnek kedvencek – ez a kicsiknél is ugyanúgy változhat, mint a felnőtteknél.

Fontos, hogy ne erőltessünk semmit – az evés öröm, élvezet legyen, ezt lássa rajtunk is, így biztosan ő is élvezni fogja, kóstolgat és rátalál azokra az ízekre, amiket szeret. Ez az a folyamat, amikor felkészítjük a babát és az ő emésztőrendszerét az új ételekre és kialakítjuk az étkezési szokásait. Ezért az unásig emlegetett jótanácsot, miszerint a gyerek visszajelzéseire figyeljünk, mindig tartsuk szem előtt. Ha valamiért elbizonytalanodunk vagy megijedünk, bátran kérdezzünk a védőnőtől, gyerekorvostól vagy tapasztalt anyukától.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok
  • Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek
  • Nem kell erőltetni!
  • Babák hozzátáplálása: ahogy a legjobb a kicsinek és a nagynak
  • Ártalmas a túl korai hozzátáplálás!