Baba

Babák hozzátáplálása: az izgalmas rész most következik

Amikor túl vagyunk a beavatáson, vagyis az első gyümölcsök és zöldségek sikerrel debütáltak, számos újdonsággal is meglephetjük a kicsit.
2014. December 17.

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.

Egyre több ízből válogathatunk a baba növekedésével, így az sem okoz majd riadalmat, ha valamit elutasít, hiszen sok más ételből is választhatunk. Nézzük, miket vásároljunk egy 7 hónapos gyereknek.

A baba 6 hónaposan már megismerkedett több zöldséggel, gyümölccsel, sőt gabonaféléket is adhattunk már neki. Ha a gyerekünk nyitott az új ízekre, több finomságon is túljutottunk már sikerrel, ha pedig a pici inkább „fontolva haladó”, akkor előfordulhat, hogy egyes ízek parkoló pályára kerültek. A lényeg, hogy bárhogy is alakul, ne ijedjünk, legyünk nyitottak, alkalmazkodóak és bízzunk abban, hogy a kicsi pontosan jelzi, mire van szüksége.

A következő hónaptól, vagyis 7 hónapos korától még színesebbé tehetjük a szoptatás mellett az étrendjét. A már megismert és megszeretett ízeket vegyíthetjük is, de a „bemutatkozás” mindig magában történjen, vagyis amikor új ízzel kínáljuk, azt magában tegyük, ne trükközzünk. Nézzük meg bátran, ízlik-e a babának vagy sem.

A 7 hónapos baba már kaphat hámozott szilvát, sőt sárgadinnyét is, ha elfogadja. Szintén ebben az időszakban próbálkozhatunk a körtével, sokak kedvencével, a banánnal, de előkerülhet a citrom és narancs is. (Utóbbiak esetén a már korábban is hangsúlyozott alapos tisztítás különösen fontos, mert a citrusfélék héjára kerülő vegyszerek nagyon veszélyesek. Ha tehetjük, vásároljunk bio termékeket.)

Bővül a babamenü kínálata zöldségek esetében is. Ha nem arattunk osztatlan sikert a burgonyával, vagy esetleg rövid ismerkedésük alatt már rá is unt a baba, akkor az igazi kalandok még csak most várnak rá. Adjunk a kicsinek paradicsomot, cukkinit, a különösen egészséges brokkolit, de a felnőttek körében kevésbé népszerű fehérrépát is megkóstoltathatjuk vele. Nézzük körül a piacon, válogassunk idényzöldségeket, ha lehet, kérdezzük meg, honnan származik a kiválasztott áru.

Babák hozzátáplálása: az izgalmas rész most következik

A legtöbb kismama a babavárással egyre tudatosabb lesz az ételek vásárlásakor és elkészítésekor, ami az egész család javára válik. A megválogatott alapanyagok, a tápláló – esetleg korábban elkerült ételek – nem csak a kicsik egészséges fejlődését segítik, hanem az egész család számára fontosak.

A 7 hónapos babának készíthetünk salátát is (főzelék formájában), zellert, spárgát, tököt és uborkát (sütve vagy főzve), passzírozott zöldborsót (héj nélkül) és tökféléket, de a paraj és a mángold is előkerülhet már ilyenkor.

Megismertethetjük a gyereket egyes fűszernövényekkel is, egy deci főzelékbe kerülhet egy kis kanál étolaj, petrezselyem, esetleg zellerlevél vagy kapor, metélőhagyma.

A zöldségek és gyümölcsök mellett megjelenhetnek a menüben a húsok is. Kezdeni a szárnyasokkal lehet, a csirkével és a pulykával. Mindkét húsféle könnyen emészthető, ezért lehetnek az elsők között, amelyeket a baba étrendjébe bevezetünk. (A pulykahús zsírtartalma a csirke húsánál is kisebb zsírtartalommal bír.)

A húst főzzük meg és turmixoljuk le, főzelék, zöldség és gyümölcs mellé is adhatjuk. Ne gondoljunk nagy mennyiségekre, ilyenkor még egy-egy kis darab hús tökéletesen megteszi. Fontos, hogy a babának egészen addig ebben a formában kell adni, amíg a rágófogai ki nem nőnek, mert az elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően megrágja és így megeméssze az ételt.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan
  • Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?
  • Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom