Gyerek

Lefekvés előtti mindfulness nehezen elalvó gyerekeknek

A gyerekek nehezebben tudják lecsillapítani az elméjüket elalvás előtt, főleg, ha a világ túl érdekes vagy túl ijesztő számukra. Mutatunk néhány tippet, hogyan segítsd az esti lecsendesedést.
2021. Október 03.
Lefekvés előtti mindfulness nehezen elalvó gyerekeknek (fotó: Getty Images)

Sok gyereknek nehéz este lecsendesednie: kíváncsiak mit csinálnak a felnőttek, aggódnak a szörnyek vagy más ijesztő lények miatt, cikáznak a fejükben a gondoltok arról, mi minden történt velük aznap. És persze a felsoroltakon kívül még számtalan egyéb dolog is megnehezítheti, hogy lefekvéskor ellazuljanak, megnyugodjanak és hamar el is aludjanak. Pedig a gyerekeknek sok alvásra van szükségük ahhoz, hogy fizikailag, érzelmileg és intellektuálisan a lehető legjobban tudjanak működni.

A csecsemőknek napi tizennégy-tizenöt órára, a kisgyermekeknek (1-3 éveseknek) napi tizenkét-tizennégy órára, a 3-6 éveseknek tíz-tizenkét órára, a 6-12 éveseknek tíz-tizenegy óra alvás lenne az ideális. Így hát nem mindegy, hogy mennyire pihentető az alvásuk és az sem, hogy képesek-e viszonylag gyorsan lecsendesíteni az elméjüket. A psychologytoday.com összegyűjtötte, hogyan segíthetünk ebben a gyerekeknek.

Megfelelő környezet biztosítása

Csendes, elsötétített, biztonságos környezet szükséges az alváshoz. Ne legyen a szobában tévé, telefon vagy más elektronikus eszköz. A kellemes hőmérséklet is fontos, ne legyen túl meleg a szobában.

Érzelmi biztonság

A lefekvés az elválás ideje, ami miatt sok gyermek aggódik. A lefekvés közeledtével legyél különösen figyelmes arra, hogy gyermeked biztonságban érezze magát, hogy tudja meghallgatják, szeretik őt.

Mozgás a szabad levegőn

A gyerekek jobban alszanak, ha a testük ugyanolyan fáradt, mint az elméjük, és ha aznap bőséges időt töltöttek a szabadban.

Teli, de nem túlságosan teli gyomor

Az éhség megzavarhatja az alvást, ahogy a túl sok evés is túl közel a lefekvés időpontjához.

Legyen minden kikapcsolva

Lefekvés előtt egy órával kapcsolj ki minden elektronikus eszközt – telefont, televíziót és egyéb képernyőt. Ahogy közeledik az alvásidő, tompítsd a fényeket a gyermek szobájában, esetleg hagyj égve egy éjjeli lámpát vagy hagyd nyitva résnyire az ajtaját, hogy beszűrődjön némi fény.

Lefekvési rutin

A jó alvási szokások kialakításához következetes lefekvési rutinra van szükség a hét minden napján. Ez magában foglalhatja a fürdést, a fogmosást, két dalt, egy mesét, stb. Ha siettetjük a folyamatot és nem vagyunk elég türelmesek, nyugodtak és szeretetteljesek, akkor csak nehezítjük az elalvást.

Jó éjt napló

A naplóírás vagy rajzolás segíthet a gyermeknek feldolgozni a gondolatait, kitisztítani az agyát és megnyugtatni a testét.

Egy barát, akit megölelhet

Egy kedvenc plüssállat, baba vagy takaró segíthet a gyermeknek megnyugodni elalvás közben, így helyettesítheti a szüleit.

Relaxáció, ellazulás

Ülj vagy feküdj gyermeked mellé, és kérd meg, hogy csukja be a szemét, és képzelje el az alábbiakat. A lábakkal kezdjük, és haladjunk felfelé a testen: “Jó éjt lábak. Örülsz, hogy végre ágyba bújhatsz, végre kipihenheted magad. Keményen dolgoztál ma, futottál, sétáltál, ugráltál. Jó éjt lábak. Olyan nehéznek érzed magad, annyira örülsz, hogy nem kell dolgoznod. Köszönöm, hogy egész nap engedted, hogy gyorsan menjek. Jó éjt gyomor és mellkas, és az összes benne lévő szerv. Köszönöm az egészséges táplálékot és a levegőt, amit energiává változtattok számomra. Jó éjt karok. Ma nagyon elfoglaltak voltatok, emeltetek, öleltetek és segítettetek nekem dolgokat megcsinálni. Jó éjt, kezek. Köszönöm, hogy segítetek rajzolni, festeni, írni, fogni és játszani. Jó éjt fej. Olyan nehéznek érzed magad, ahogy a párnába mélyedve pihensz. Köszönöm a sok gondolkodást, kóstolást, csodálkozást, szaglást és hallást, amit ma tettél. Mosolyt küldök minden porcikámnak, miközben álomba merülök.”

Hála

Készítsetek egy mentális listát minden jó dologról, ami aznap történt, minden kedves szóról vagy cselekedetről, minden boldogságforrásról, amit a nap nyújtott. Ezt sokféleképpen megteheted, akár altatódalként is elénekelheted a gyermekednek.

Egyenletes légzés

Tanítsd meg arra, hogy figyeljen a légzésére, számoljon ötig, amikor belélegzik, majd ismét ötig, amikor kilélegzik. Kérd meg, hogy ezt ötször tegye meg, majd még egyszer, ha még ébren van.Az aktív, kíváncsi, fantáziadús vagy szorongó gyermekek nehezen tudnak elaludni. A fentebb ismertetett technikák hasznosak lehetnek abban, hogy egy stresszes vagy feszes nap után is könnyen álomba merüljön a gyermeked. A pihentető alvásra minden gyermeknek – kortól függetlenül – szüksége van, hogy kipihent, kiegyensúlyozott legyen a következő napja.