Kisgyerek

Így csökkentsd a stresszt tudatos légzéssel

Szervezetünk vegetatív idegrendszere ugyanúgy felelős a test stresszreakcióért, ahogyan a szívverésre, vérnyomásra és légzésre is hatással van. Míg az automatikus funkciókat nehéz ellenőrzésünk alá vonni, a légzéssel ezt bármikor megtehetjük.
2017. Február 16.

Létezik néhány egyszerű technika, amelynek segítségével alig néhány perc alatt csökkenthetjük a stresszt pusztán a légzés segítségével:

1. Hasi légzés. Az egyik kezünket a hasunkra tesszük, és figyeljük, ahogy belégzéskor emelkedik, kilégzéskor lejjebb esik a kéz. Kicsit meg is nyomhatjuk a hasunkat, hogy a tüdőből miden levegő távozzon.

2. Megfelelő ütemre történő légzés. – A belégzés során háromtól hatig számolunk, majd a levegőt bent tartjuk, amíg tudjuk, majd egy valamivel hosszabb ideig légzünk ki. Bármilyen számot választhatunk.

3. A 3 részből álló mély légzés – Mély lélegzetvétellel kezdünk, majd minden levegőt kifújunk. Ezután elképzeljük, hogy először a tüdő alsó szekcióját töltjük ki, majd a mellkast, végül pedig a tüdő tetejét. H megfelelően végezzük a gyakorlatot, olyan érzésünk lehet, mintha a tüdőnk masszírozná a hátunk hátsó részé és a vállainkat, belülről.

4. Óceán-légzés. – A torok hátsó részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk. A szánk közben csukva marad, az orrunkon keresztül lélegzünk. A technika neve onnan származik, hogy sokaknál ilyenkor enyhe, óceán morajláshoz hasonló hang szabadul fel a torokból.

A légzéses stresszűző technika jól jöhet a gyerek hisztijénél is, ha épp azt érzed, kifogytál az eszközökből és legszívesebben világgá szaladnál.

Kapcsolódó cikkeink:

Ez most a te időd! – Így oldd a stresszt!

Relaxálás – az ellazulás művészete

Forrás: Medipress