Kisgyerek

A nőknél működik az ölelés, a férfiaknál kevésbé

Mint tudjuk az ölelés nemcsak a lelkünknek, hanem az egészségünknek is jót tesz: hatására csökken a vérnyomás, a pulzus is lelassul és a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintje is csökken. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak nőknél működik.
2022. Május 25.

A stressz a mindennapi élet része, de nem tesz jót senkinek, komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos lenne, hogy tegyünk ellene. A stresszkezelés egyik legegyszerűbb módja az ölelés, ennek hatásait vizsgálták most 76 önkéntesen – írja a Qubit.

Mi történik ölelés közben? Csökken a vérnyomás, a pulzus mérséklődik, és a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintje is csökken.

Julian Packheiser, a mostani tanulmány vezető szerzője szerint az ölelés preventív módon is működik: ha csökken a kortizol szint, az ember könnyebben kezeli a várható stresszes szituációkat.

Ennek a hipotézisnek a tesztelésére a kutatók a 76 önkéntestől azt kérték, hogy öleljék át a partnerüket, majd szándékosan stressznek vetették alá őket. Az eredményeket aztán összehasonlították a megölelt és a meg nem ölelt alanyoknál, és arra jutottak, hogy azok, akik egy öleléssel kezdték a napot, jobban viselték a stresszt.

De csak akkor, ha nők. A kísérletben részt vevő férfiaknál ugyanis nem figyeltek meg hasonló stresszoldó reakciókat. Elképzelhető, hogy a férfiak bőre másként reagál, más vagy csekélyebb hormonválaszt is vált ki. De az is lehet, hogy a vizsgálatban részt vevő férfiak nem szoktak vagy nem szeretnek ölelkezni.

Forrás: Qubit.hu