Kisgyerek

Stresszes vagy? Próbáld ki a niksent, a semmittevés művészetét

Ez a holland módszer garantáltan segít, hogy kevésbé legyél feszült - még több gyermekes anyukaként is.
2020. Január 24.
Stresszes vagy? Próbáld ki a niksen-t, a semmit tevés művészetét (Fotó: iStock)

Egy bizonyos életszakaszban mindenkinél eljön, hogy úgy érzi, annyi dolga van, hogy legszívesebben nem csinálna semmit sem, hátrahagyva a feladatokat. Ha az ember anyuka, akkor különösképpen úgy érezheti időnként, hogy bárcsak meglenne a lehetősége arra, hogy egy időre teljesen kikapcsolhasson.

Ez nem azt jelenti, hogy az ember lusta szülő lenne, vagy nem szereti már a gyerekeit – csupán muszáj feltöltődnie, hogy ismét rendesen tudja csinálni a mindennapi teendőket. A hollandok niksennek nevezik azt az állapotot, amikor az egy időre mindent félbehagyva, a teendőkkel nem törődve csak hátradőlünk pihenni. Caroline Hamming, egy holland életvezetési tanácsadó cég vezetője azt mondja, a niksent úgy a legkönnyebb elkezdeni gyakorolni, ha csak az ablak elé állsz, kibámulsz rajta, és hagyod, hogy az elméd sodródjon. De bármilyen olyan tevékenység lehet niksen, amelynek nincs semmiféle célja, csak úgy csinálja az ember.

Hollandiában a niksent már elfogadták, mint hatékony stresszkezelési technikát, melynek jótékony hatása van az egészségre, csökkenti a szorongást, és segít kreatívabban gondolkodni. Ugyanis még akkor is, ha éppen nem csinálunk semmit, az agyunk továbbra is feldolgozza az információt, és az energiát, amit abból nyer, hogy szervezetünket éppen nem használjuk semmiféle megerőltetőbb feladatra, a problémáink megoldásának kidolgozására használhatja.

Természetesen senkit nem bíztatunk arra, hogy akár napokig ne csináljon semmit – a niksennek sokkal inkább alkalmi gyakorlatnak kell lennie, egy néhány perces pihenésnek naponta, amely segít felfrissülni.

– A pihenés ugyan segít, hogy jobban érezzük magunkat a megerőltetés után, az elégedettség szempontjából nem ez a fő út a boldogságunkhoz – magyarázza Ruut Veenhoven, a Rotterdami Erasmus Egyetem szociológus professzora, aki a boldogságot tanulmányozza. Ugyanis sokkal elégedettebbek és boldogabbak azok, akik a társadalom produktív tagjának érzik magukat, úgy gondolják, jót cselekszenek és hozzájárulnak a célokhoz – a niksen csak abban segít, hogy még jobban fel tudjunk töltődni, és nagyobb kedvvel és energiával vághassunk bele a feladatok megoldásába.

(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)

Kapcsolódó írásaink: