Kisgyerek

Ez az előnye a strukturálatlan időtöltésnek a gyerekekkel

Amikor a gyerekekkel való időtöltésre gondolunk, sokszor valamilyen ütemezett, tervezett tevékenység juthat eszünkbe.
2021. Szeptember 06.
Ez az előnye a közös semmittevésnek a gyerekekkel (Fotó: Getty Images)

A hétvége kitöltésére akár több szervezett programot is betervezhetünk, ami a szülők és gyermekek számára is kimerítő lehet.

Ahogy a mother.ly internetes portál is írja, így azonban lemaradhatunk egy egészen más és fontos szükségletről – arról, hogy napirend nélkül töltsünk időt együtt.

Nem egyszerű az állandó elfoglaltságról váltani a lassításra. Ahogy az időbeosztásban teret biztosítunk annak, hogy több szabadidőt tölthessünk együtt, azzal a gyermekünkkel való kapcsolatunkba is befektetünk, ami most és a jövőben is kifizetődő lesz.

Ez a gyakorlatban lehet például úgy, hogy leülünk játszani a gyermekünkkel, és lehetővé tesszük a számára, hogy ő vezesse a játékot. Az idő, amit a szülővel töltenek, és annak a követése, ahogy ők vezetik a játékot, abban is segít nekik, hogy kontrollt gyakorolhassanak az életük egy része felett, és nagyobb valószínűséggel követik majd a szülő kéréseit, amikor arra van szükség.

Azok a pillanatok, amiket a gyerekekkel együtt játékkal, vidámsággal, nevetéssel töltenek, üzenetet is közvetít – ezzel a szülő megmutathatja, hogy szereti, értékeli és élvezi a jelenlétet. Néhány perc játék is az iskolába/munkába indulás előtt, vagy az ébresztés után, segíthet, hogy a gyerekek jobban érezzék a szülővel való kapcsolódást, és nyugodtabbá tehetik őket az olyan stresszesebb helyzetekben, mint például ha új iskolába kell járniuk.

Amint elkezdünk játszani a gyerekeinkkel, észrevehetjük, hogy a mosoly és nevetés milyen könnyen követheti ezt, közelebb hozva egymáshoz. Amikor ebben az állapotban élvezhetjük egymás társaságát, annak olyan előnyei lehetnek, melyek jóval túlmutatnak azon, hogy a gyerekek könnyebben követhetik a szülői kéréseket.

A nevetés javíthatja a mentális és fizikai egészséget, és a kapcsolatainkat. Segíthet ellazítani a testünket, fokozza az immunrendszer munkáját, olyan hormonokat szabadít fel, amelyek segítenek védeni a szívrohamtól, feszültségtől, és akár a kalóriaégetésben.

Nem csoda, ha azt halljuk, hogy “a nevetés a legjobb gyógyszer. Együtt pozitív emlékeket is kialakítunk, és fejlődik az a képesség, hogy könnyebben visszatérjünk a stresszes állapotból a nyugodtba.

Ehhez befelé kell tekintenünk, hogy valóban csináltunk-e helyet annak, ami igazán fontos, majd hagyjunk magunknak időt azzal, hogy “nem”-et mondunk azokra a dolgokra, amelyek akadályozzák azt, ami számunkra a legfontosabb.

Ez azt jelenti, hogy átgondoljuk, hogy mennyi elfoglaltságra, szülinapra, vagy egyéb tervezett tevékenységre mondunk igent. De amint változtatunk, megtapasztalhatjuk a fokozott béke és az öröm érzését, ahogy a gyermekünk is.

A portál Courtney Carvert idézi, aki a Soulful Simplicity (Lelkes egyszerűség – a szerk.) című könyvében írja: “Ha nincs időd arra, ami fontos, hagyd abba az olyan dolgokat, amelyeknek nincs jelentősége.”

A napirendünk felszabadítása segíthet teret adni annak, hogy együtt tölthessük az időt.

A játékkal és nevetéssel töltött idő a gyerekekkel nemcsak az ő önérzetüknek és a jólétüknek tesz jót, hanem a sajátunknak is. A játék segíthet a felnőtteknek, hogy energikusabbnak, boldogabbnak, kevésbé stresszesnek érezzék magukat, sőt, az agyműködést is serkenti.

Felnőttként nem igazán vesszük figyelembe a játék szükségességét, egyszerűen nincs erre idő. Pedig ez ugyanolyan befektetés a számunkra, mint a gyermekünknek.

A cikk eredeti forrása: mother.ly