Gyerek

Boldog gyermekkori emlékek, egészségesebb élet?

A szívet megmelengető, boldog gyermekkori emlékek évtizedek múltán is pozitív hatással vannak az életünkre, többek között csökkentik a stresszt, a depresszió és a krónikus betegségek rizikóját - állapították meg tudósok.
2018. November 24.
Az együtt töltött időt és a közös mókázást nem pótolja semmi

A Michigan State University kutatói mintegy 22 000 egyéntől gyűjtött adatokat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy akinek szép emlékei vannak a gyermekkoráról, boldogan emlékszik vissza az édesanyjával vagy édesapjával töltött időre, az felnőttként is egészségesebb. William J. Chopik, Ph.D., a kutatás vezető szerzője szerint kifejezetten meglepő volt, milyen sokat jelentenek ezek az emlékek az embereknek, és még évtizedek után is “ragaszkodnak” ezekhez. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a fiatal felnőttek életére meglepően nagy hatással vannak a pozitív gyermekkori emlékek, összefüggésbe hozhatóak például a jobb magánéleti és munkahelyi kapcsolatokkal, a kevesebb depressziós epizóddal és a ritkább egészségügyi panaszokkal is. Most azonban azt is megállapították, hogy akár 40-50 év után is fontosak ezek.

“Azt várnánk, hogy a gyermekkori emlékek idővel megfakulnak, elveszítik a jelentőségüket, de még a középkorúak, sőt az idősek életében is nagyon fontos szerepet játszanak, és a pozitív emlékek jobb fizikai és mentális egészséggel járnak együtt” – mondta.

A kutatás eredményeiről a Journal of Health Psychology című szaklapban számoltak be. Chopik és társai a jövőben is folytatni kívánják a vizsgálatot, és elsősorban arra kíváncsiak, milyen összefüggések lehetnek azokban az esetekben, ahol az alanyok valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

(via)

Ez is érdekelhet: